Son günlerde gündemde olan KENT MEYDANI ile ilgili yapılan paneller ve anketlerden çıkan sonuçların yöneticiler tarafından dikkate alınması ve iş işten geçmeden gerekli adımların atılması için bu şehirde yaşayan bir vatandaş olarak benimde bir çift sözüm var. Şehrin ruhunu yansıtan bir Kent meydanı arzumdur. 

Bazı şehirler kimlikleri ve ruhları olan mekanlardır. Bu ruhu sonradan yoktan yaratmak çok zordur ancak mevcut olanı koruyarak, temkinli ve bozmadan geliştirerek inşa etmek mümkündür. Bana göre kadim şehrimiz Tokat ruhu olan yaşayan bir şehirdir. Kaleden panoramik kent görüntüsü bu şehirle ilgili temel bilgiyi verir niteliktedir. Sulusokak Açıkhava müzesinden Bey sokağına, Sivri Tekkeden Saat Kulesi’ne kentin içinde gezerken şehre dair tüm medeniyet katmanlarını aynı anda adım adım yürürken tarihin izlerine şahitlik edebiliyoruz. Roma döneminden, Bizans dönemine, Selçuklu döneminden, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait dokuyu ve yapıları hiç zorlanmadan görebiliyoruz.

Bu köklü kadim yaşayan şehrin kimliğinin oluşmasında etken olan kentin tarihi, coğrafyası, nüfusu, kültürü, değişimi, topografyası, bitki örtüsü, yaban hayatı, jeolojik oluşumları, sosyolojik yapısı, iklimi, jeopolitik konumu, şehirleşmenin mimari yönleri, yemek kültürü, filmleri, el sanatları hakkında bizlere ve gelen turiste bu kente dair ön bilgiyi aktaracak bir Kent Meydanı şart. 

Evleri, tarihi yapıları, meydanları, deresi, kalesi, camileri, saat kulesi, kalyonları, şelaleleri, milli parkları, mutfak kültürü, yaban hayatı, milli mücadele tarihinin yansımaları ile bu kent bir zaman tüneli haline getirilebilir. Yıkılan valilik binasının yerine, Kent meydanı özelliğini doya doya yaşatan kentin yeni yüzünü inşa etmek bu kadar zor olmasa gerek. 

“Anket bulguları, Tokat toplumunun yıkılan valilik binasının yerine yeşil alanlara sahip bir şehir meydanı yapılması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu ortaya koyuyor. Tokat’ın tarihi dokusuna uygun, açık bir alan olarak planlanacak bu meydanın, hem şehrin trafiğini rahatlatacağı hem de halkın sosyal yaşamına katkı sağlayacağı düşünülüyor.

Tokat İstişare Heyeti'nin gerçekleştirdiği bu anket, yerel yönetimlere halkın taleplerini daha fazla dikkate almaları gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor. Halktan birisi olarak sadece bir bina değil, Tokat’ın geleceği için daha yaşanabilir bir şehir dokusu talep ediyoruz. “

Geçmişte yapılan yanlışlıkların sonradan değiştirilemez sonuçlarıyla bir daha karşılaşmamak için sağ duyulu ehil kişilerin fikirleri dikkate alınmalı ve ona göre valilik binasına kazma vurulmalı. 
Bu şehri seven bu şehir için yüreği atan ve şehrin geleceğini inşa ederken biz bilinciyle hareket edenlere selam olsun. 

Güzelliklerde buluşmak dileğiyle…

Dünya Köylüsü 
Ayla Bağ