Bu haftaki köşe yazımda sizlere sosyal medyada var olan TOKATI KEŞFEDİYORUZ sayfasının kurucuları cesur, maceracı, gezgin ruhlu ve Tokat aşığı iki güzel kadının hikayesini sizlerle paylaşmak istiyorum.

İki kafadar baş başa verip bu şehrin derdiyle dertlenip, kendilerine bunu misyon edinmiş ve sosyal medyada kurdukları sayfa ile yaptıkları paylaşımlarla milyon görüntüleme alan ve görünmeyeni görünür hale getiren iki koca yürek sayesinde bir çok yerin güzelliğinin farkına varmamızı sağladıkları için, Tokatı bize ve tüm Türkiye’ye tanıttıkları için çok çok teşekkür ederiz. Samimi duygularla gönül kapılarını sonuna kadar açan, bir bağ evinin bahçesinde buluşarak gerçekleştirdiğimiz röportajı kahve eşliğinde kırk yıllık dostlukların temelini attığımız dolunayın muhteşem gecesinde yaptığımız sohbeti sizlerle paylaşıyorum. Hoşgeldiniz diyerek ilk sorumu yöneltiyorum.

1-Neslihan hanım kimdir? Sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Ben Neslihan Alpoğlu. 1975  Tokat doğumluyum. İlk, ortaokul ve liseyi burada okudum. Üniversiteyi Trabzon’da Karadeniz Teknik Üniversitesi Biyoloji öğretmenliği bölümünü bitirdim. İki evladım var. 1998 yılında atandım. Görme engelliler okulunda Öğretmen olarak çalışıyorum. 26 yıllık öğretmenim. Gezmeyi ve fotoğraf çekmeyi çok seviyorum. 

Canan hanım kimdir? Sizi kısaca tanıyabilir miyiz? 

Ben Canan Taştekin. 1970 doğumluyum. Ev hanımıyım, evliyim iki evladım var. Aslen Ankara’lıyım. Tokatın geliniyim. Eş nedeniyle buradayım. 28 yıldır Tokatta yaşıyorum. Gezmeyi çok seviyorum. Neslihan’la 15 yıldır birlikte geziyoruz. Bu gezme tutkumuzu sosyal medyada kurduğumuz TOKATI KEŞFEDİYORUZ sayfasıyla aktif hale getirdik. Ortak içerikler üretiyoruz ve bunu sayfamızda paylaşıyoruz. 

2-Bu sayfayı kurmanızın amacı nedir? Ve hayalleriniz nelerdir? 

Kültür, turizm, tarım, tarih şehri TOKATI daha çok tanıtmak için yola çıktık. Bu sayfayı kuralı henüz dört ay oldu. Bu süreçte 20 bin takipçiye ulaştık. Bir de bu kadar ilgi göreceğini tahmin etmemiştik. Bir milyon görüntüleme alan ve bu ay paylaşımlarımız 2.5 milyon görüntüleme aldı. 15 videomuz yüzbin, ikiyüzbin, dörtyüzbinin üzerinde beğeni aldı. Bu bizi çok gururlandırdı, cesaretlendirdi. Takipçilerimiz bizim samimiyetimize inandı. Bizi çok doğal buldular. Bizde elimizden gelen her şeyi amatör bir ruhla gerçekleştiriyoruz. Çekimlerimizi biz yapıyoruz. Bu işin içine girince teknolojiyi de öğrenmiş olduk. Amaç Tokatı tüm Türkiye’ye tanıtmak. Bir yıl içinde bütün Türkiye Tokatı tanıyacak. Çünkü bizim memleket saklı bir cennet. Keşfedilmemiş bir çok yerimiz var. İlçelerimiz çok güzel. Biz bu çekimleri yaparak görünmeyeni görünür kılmak ve herkesin bu güzel doğal alanları tarihimizi, kültürümüzü daha yakından tanımak ve tanıtmaya davet ediyoruz. Bizim misyonumuz keşfedilmeyen yerleri keşfetmek oldu. Kendi imkanlarımızla bu maliyetleri karşılamaya çalışıyoruz. Bu sayfa para kazanmak için kurulmuş bir sayfa değil. Çok reklam teklifi aldık. Henüz bunları değerlendirmeye almadık. Şimdilik kendi kendimize yetiyoruz. 

3-Bir çok yer gezdiniz gördünüz. Unutamadığınız bir daha gitmek istediğiniz bir yer var mı? Takipçilerinizede tavsiye edeceğiniz bir yer neresi olurdu? 

Bir çoğumuzun önceden görmediği, lakin merak ettiği tarihe tanıklık etmiş değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış, kültür ve doğa beldelerimizi ilk defa görmenin heyecanı gerçekten çok farklı.Türkiye’de gitmediğimiz görmediğimiz yer kalmadı desem doğru olur. Bizi en çok etkileyen doğa güzelliği açısından Bolu Yedigöller,  defalarca gittim yine gideceğim. Malatya Darende, Mardin, Rize Buser yaylasının sis denizini, Gökpınar gölünü…Ordu Gölköy’ü muhakkak görmelerini tavsiye ederim. İlk aklıma gelen bunlar. Her yer çok güzel Türkiye’yi gezmeye ömür yetmez.

4-Hayalleriniz ve projelerinizden biraz söz edebilir misiniz ?  Sosyal medyada var olmak sizin yaşantınızda nasıl bir değişiklik yarattı.?

Takipçilerimizle birlikte yapacağımız projelerimizi hayata geçirmek istiyoruz. Sayfamızda takipçilerimizin istekleri doğrultusunda yapacaklarımıza yön veriyoruz. Bundan sonra süprizlerle geliyoruz. Hayallerimiz çok büyük, bunu hep birlikte başaracağız. İlk hedefimiz Tüm Türkiye Tokatı tanıyacak, bilecek, gelecekler ve sevecekler. Bu coğrafyada böyle bir memleket yok. Bir yıl sonra tüm Türkiye Tokatı keşfedecek. Haritada gösteremedikleri Tokatı artık görsünler göstersinler istiyoruz. Tek derdimiz Tokat. Tabiki sosyal medyada var olmak rutinimizi bozdu. Tanınırlığımız arttı. Daha çok içerik üretmek ve paylaşım yapmak için çok çalışır olduk. Ev düzenimiz biraz aksadı. Ama ailemiz bu durumu biraz hoş karşıladı. Bize saygı duydular. İnş daha güzel olacak herşey. 

5-Tokatı Keşfediyoruz sayfası takipçilerine ve sosyal medya kullanıcılarına neler söylemek istersiniz? 

Takipçilerimizden bir isteğimiz var. Paylaşım yaptıklarında bizi etiketlesinler. Emeğe saygı çok değerli. Çok emek veriyoruz. Bir dakikalık  bir çekimi yapmak için saatlerce zaman harcıyoruz. Teşekkür etsinler, bizi etiketlesinler. Sayfamızdaki videoları çekerken farkındalık yaratmak istiyoruz. Doğaya bakış açımızı değiştirmek istiyoruz. Yaşadığımız zorlukları kendimize başarı olarak görüyoruz. İki kadın dağ, taş, ova, köy  gezerken tabiki tedirgin olduğumuz zamanlar oluyor. Ama hepsinin üstesinden geldik. İki bayanız ama erkek gibi gezen iki kişiyiz. Takipçilerimize bizi takip ettikleri için çok teşekkür ederiz. Fotoğraf çekmek ve gezmek bizim tutkumuz. Hobimizi iş gibi, aşk ile severek yapıyoruz. Projelerimizi sayfamızdan zamanı geldiğinde paylaşacağız. 

6- Unutamadığınız bir anınızı bizimle paylaşır mısınız? 

İki arkadaş çekim yapmak için Nebi köyüne gittik. Çok güzel bir manzara yakaladık. Arabayı park ettik masayı sandalyeyi indirdik. Köpekler havlamaya başladı bir şey olmaz dedik ama üstümüze üstümüze gelince her şeyi bırakıp arabaya kendimizi zor attık ve üç beş km yol gittikten sonra geri döndük. Eşyalarımızı aldık. Köyde inekleri güden bir çobana rasladık. Ondan yardım istedik. Köpekler havlamaya kesti bizde çekimlerimizi yaptık. Çobana teşekkür ettik ve oradan ayrıldık. Çok korktuk. Böyle zorluklarda yaşıyoruz. Ama üstesinden geliyoruz. 

Biz insanlar doğada ki ayrıntıyı farketsinler istiyoruz. 50 yaşında bir hanımefendi “sizin çektiğiniz sonbahar resimlerine bakınca sonbaharın bu kadar renkli olduğunu farkettim” dedi. Yine gün batımı resimleri ve videosunu izleyen 45 yaşında bir beyefendi “ ben yıllardır burada çalışıyorum ilk defa gün batımının bu kadar güzel olduğunu farkettim”dedi. Bu geri dönüşler bizi çok mutlu etti. 

TOKATI KEŞFEDİYORUZ sayfası kurucuları çıktıkları bu zorlu yolculukta zaman zaman çaldığı kapılar yüzlerine kapansada, takipçilerinden aldıkları güçle yılmadan usanmadan bu yolculuğa baş koyan iki koca yürek Tokat için bir şans, bir değer. Kadın bakış açısıyla yaptıkları çekimlerde doğanın kıymetini bilmemiz için farkındalık oluşturan bakış açılarımızı değiştiren şefkatle anne kucağı gibi tüm takipçileri kucaklayan doğaya saygılı, insana saygılı TOKATI KEŞFEDİYORUZ sayfasıyla tüm güzellikleri keşfetmemize öncü olan bu iki koca yürekli kadını yürekten kutluyorum. İnanarak yürüdükleri bu yolda  ki çalışmalarında kolaylıklar diliyorum. Başarılarının daim olmasını, takipçilerinin milyonlara ulaşmasını diliyorum…farkındalıklı çekimlere şahitlik etmek istiyorsanız sizde TOKATI KEŞFEDİYORUZ sayfasını takip edebilirsiniz. Neslihan hanıma ve Canan hanıma bizimle hikayenizi paylaştığınız için çok çok teşekkür ederim. Güzelliklerde buluşmak dileğiyle 

Dünya Köylüsü 

Ayla Bağ