Rasim Canbolat yazdı...
“Peygamber Veda haccı dönüşü (18 Zilhicce 10 / 17 Mart 632), aslında dinlenmeye elverişli bir yer olmadığı halde önemli bir hususu bildirmek maksadıyla burada konaklamış, bu sırada, kendisine indirilen her vahyi tebliğ etmesini emreden, bunu yapmadığı takdirde elçilik görevini yerine getirmiş sayılmayacağını belirten âyet (el-Mâide 5/67) nâzil olmuştur. Resûl-i Ekrem, kafilenin önde giden ve geride kalan bütün fertlerinin toplanmasını istemiş, herkes geldikten sonra öğle namazını kıldırmış ve arkasından yeni gelen ayeti tebliğ ederek bir konuşma yapmıştır.
Hz. Peygamber bu konuşmasında dünyaya veda etme zamanının yaklaştığına işaret ederek risâlet görevini yerine getirip getirmediği hakkındaki kanaatlerini ashabına sormuş, olumlu cevap aldıktan sonra ashabının Allah’a ve ahret gününe olan imanını yeniden ikrar ettirmiş ve ardından “Sekaleyn Hadisi” diye meşhur olan sözlerini söylemiştir:
“Size paha biçilmez iki şey bırakıyorum: Allah’ın kitabını ve Ehl-i beytimi... Benden sonra bunlara sarılırsanız asla sapıklığa düşmezsiniz.” Resûl-i Ekrem konuşmasını bitirdikten sonra Hz. Ali’yi sağ tarafına almış, elini tutup kaldırmış ve şöyle demiş: “Ben kimin mevlâsı isem Ali de onun mevlâsıdır. Allahım, onu seveni sev, ona düşman olana düşman ol!” Hz. Peygamber’in bu açıklamalarından sonra orada bulunanlar sırasıyla gelip Hz. Ali’yi tebrik etmişler. Bunların arasında Hz. Ebû Bekir, Ömer ve o anda Ali’nin imâmeti hakkında bir şiir söyleyen Hassân b. Sâbit de varmış. Medine’ye hareket edilince yolda, hatta bazılarına göre daha orada, “...Bugün sizin için dininizi ikmal ettim, üzerinize olan nimetimi tamamladım, din olarak sizin için İslâm’ı beğendim...” meâlindeki âyet nâzil olmuş (el-Mâide 5/3
Ehl-i beyt (Arapça: أهل البيت), "ev halkı" anlamına gelen ve İslam peygamberi Muhammed'in ev ahalisini tanımlamak için kullanılan İslâmî terim.
Ehli Beyt; İslami kültürde sadece Hz Peygamber'in (sas) ailesi ve soyundan gelenleri ifade eden bir terim olarak kabul edilir.” (Google)
Alevilere göre Ehl-i Beyt: 1-Peygambeimiz,2- kızı Hz Fatma, 3-damadı ve amcasının oğlu Hz Ali, torunları 4-İmam Hasan ve 5-İmam Hüseyin’den oluşan beş kişidir. Peygamberimiz ve Hz. Fatma eceliyle vefat etmişler. Hz Ali, namaz kılarken camide şehit edilmiş, Hz Hasan’ı eşi zehirlemiş, HZ. Hüseyin’i Kerbela’da Yezit’in ordular şehit etmiş.
**
Bununla da kalınmamış, fırsat buldukça Ehl-i Beyt’i sevenler çeşitli zulümlerden kurtulamamışlar. Yakın zamanlardaki, Madımak, Kahraman Maraş ve Çorum olayları Ehl/i Beyt düşmanlığından başka nedir ki.
Şu sıralar İmam Hüseyin’in yası için tutulan oruçların, edilen ibadetlerin kabulünü Cenab-ı Allah’tan niyaz ederim. R.C.