Gazeteci Fatih Kılıç Kılıç/Kalkan köşesinde yazdı: "Fikir beyan etmek, tarafgirliği göstermek her ferdin hakkı, onun için..."

"Açıkçası, Tokat’a bir yatırım gelecekse öyle kolay olmuyor! Hep bir yer konusu karşımıza çıkıyorken...”

            Söz konusu girizgahı 30 Ekim 2023 tarihinde HEP BİR YER MESELESİ makalem için yapmıştım. O günlerde, Tokat’a getirilmesi öngörülen Şehir Hastanesi yatırımın yeri için Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin kullanımında olan seraların hemen yanı başındaki alan olduğunu kamuoyuna duyurmuştuk.

            Haliyle şehirde tartışılır, oraya olur mu / olmaz mı? sorularına yanıt arandı. En nihayetinde, Tokat’ın siyaseten öncü ismi Av. Yusuf Beyazıt, “artık yer tartışmasını bitirelim! Buraya yapılsın, bu tarihi fırsat Tokat’ın elinden gitmesin” diye sözü bitirmekten yana oldu. Siyasi ve idari otorite orada karar kılmış durumda. Şehir inisiyatiflerinin, çevrecilerin, ziraatçıların itirazlarının oluşturabileceği bir sinerji çıkar mı? Nitekim bugün o yerin imara işlenmesini sağlayan karar askıda ve itiraz sürecinin son günleri. İtiraz olursa değerlendirilecek. Muhtemeldir ki o sinerjiyle karar aynen tatbik edilir.

            Hal buyken fikir beyan etmek, tarafgirliği göstermek her ferdin hakkı nitekim oraya yapılacak yahut yapılmayacak her durumdan etkilenecek kamuoyu var. Tarım da sağlık da insani yaşamın olmazsa olmazları arasında. Her şeyin başı sağlık deriz, sağlık için iyi beslenme, organik gıda elzem. Hangisinden vazgeçebilir insan?

            Şunu beyan etmek isterim açıkça… Tokatlı, Tokat’ın yerel gücü, akademik çevresi, ziraatçısı, Valilik, İl Özel İdaresi, Tarım İl Müdürlüğü, özel çiftçisi pekala, Şehir Hastanesi için VAZGEÇİLEN TARIMSAL ALAN VE SERALAR İÇİN ALTERNATİF ÜRETİR. Oradaki teknik donanımı taşıyabilir. Eldekini kaybedip sonrasında yenisi yapmayı kamu kaynağının israfı olarak görmek de vardır lakin, bunların yapılmaması halinde kaçacak balık öyle ufak tefek bir balık olmayacak ki… Sağlık yatırımının yapılmasına imkan sağlanacak alternatif üretememek söz konusuyken devasa yatırım Tokat’tan gitsin mi? Sağlık alanında devletin bizatihi kendisinin işleteceği, bütçesini öz kaynaktan vereceği bir yatırım kaçsın mı? İhtiyaç mı? Gerek var mıydı? Gibi sorulara yanıt aramak işin ritmini bozar bu saatten sonra. Oturup karar verilmiş, Tokat’ın da ülkenin de bir sağlık kampüsü olacak devasa binalar dikilecek. Nitelikli iş gücü, kamu hizmeti getirecek. Böylesi bir yatırımı yerel gücün ortaya çıkarmasına imkan yok. Oradan sökülecek tarım eğitimi ve üretimini kuracak güç yerel imkanlardan çıkar istenilirse. Bundan ötürü, askıda itirazla, yatırımın Tokat’tan gitmesine vesile olmak da tarımsal üretimin ve eğitimin zarar görmesi de taşınması güç bir vebal doğurur.

            Her iki durum için de, yani olsun ya da olmasın için de gerekçeli kararlar yazılır, uzadıkça uzatılabilir, herkesin haklı bulunacağı yönleri çıkar bu mevzunun. Çünkü tarım da önemli sağlık da. En nihayetinde, Tokat’ta Tokatlı istediğinde tarımsal üretime, eğitime uygun parçalı kamu alanı da özel alan da bulabilir. Ama bir devasa sağlık yatırımını yerel güçle ortaya çıkarabilmesi mümkün değilken, Tokat Şehir Hastanesi’nin karar kılınan yere yapılmasına set çekmeyen tarafta durmaktan yana olurum. Bu da bir vebaldir haliyle ve yüce Yaradana sığınarak iyiliğinden de kötülüğünden de vebalimize düşene razılığım olur.

            Hayırlı uğurluca başlayıp, nice sorunlara şifa getirmesi dileğiyle…