Duyurulmasıyla birlikte Tokatlılarda heyecan uyandıran 450 milyon avroluk projede artık temel aşamasına gelindi. Tokat’ın Turhal ilçesi Şenyurt beldesi sınırları içinde yapılması projelendirilen Swiss Tomsan A.Ş. Mühimmat Fabrikası’nda gelinen durumu ve bundan sonrası için yapılacakları anlatmak üzere, şirket yetkilisi Tokat Zile doğumlu, İsviçre’de ikamet eden, çift pasaportlu iş insanı Erdal Temel Tokat merkezde basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Swiss Tomsan Erdal Temal3 YIL GERİDE KALDI

            Swiss Tomsan A.Ş. Yetkilisi Erdal Temel, 2021 yılı Şubat ayında Şenyurt’ta çalışmaları başlatılan ve 2021 Eylül ayında şirketin kurulmasıyla devam eden süreçte artık temel atma safhasına gelindiğini duyurdu. İnşaat izninin alındığı bilgisini veren Erdal Temel “3 yıllık girişimlerle birlikte nereden nereye geldiğimizi belirtmek istedik. Ülkemize, doğduğum şehre vefa borcumu ödemek için taşın altına elimizi koyduk. İnşaat ruhsatı çıktı. Pek yakın zamanda temel atma tarihini ilan edeceğiz. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Tokat’ta Milletvekillerimize, içleri sıra Mustafa Arslan vekilimiz bizlere çok destek verdiler.” dedi.

Tokat'a hafta sonu için yağış uyarısı! Yağış ne zaman başlayacak? Tokat'a hafta sonu için yağış uyarısı! Yağış ne zaman başlayacak?

            Basın mensuplarıyla kahvaltı yaptıktan sonra açıklamalarda bulunan Erdal Temel özetle şunları söyledi:

            “Ben Tokat’ın bir evladı, Tokat Zileliyim. Yaklaşık 3 yıl olacak projemize başlamamıza. Şuan nereden nereye geldik, onu anlatacağım.

            Şehrimize olan vefa borcumuzu ödemek adına elimizi taşın altına koyup, ben de buradayım diyerek, sorumluluk aldığımıza şahitlik etmenizi istedik.

            2021 Şubat ayında Turhal Şenyurt kasabası alanında çalışmalarımıza başladık. Devletin bütün yetkili kurumlarıyla yapacağımız üretimin ülkemize nasıl bir katma değer olacağı ve ülke dışında bunun nasıl bir markalaşma oluşturacağı noktasında ciddi bir çalışma yaptık. Eylül 2021’de Swiss Tomsan şirketini Turhal merkezli kurduk. Şirketimiz kurulduktan sonra Devletimizin kurumlarıyla ruhsat, lisans, arazi tahsisi ve birçok önemli bilgi ve belgelerde Allah’a çok şükür bugün son noktasına geldik. İnşaat ruhsatımız çıktı, arazi parselasyonlarımız bitti. Biz şuanda nasip olursa oradaki hafriyat çalışmalarımız ve çöp temizleme çalışmaları temizlendikten sonra teknik inşaat projeleri ve teknik plan ve programlar bittikten sonra en kısa sürede ne zaman temel atacağımızı ilan edeceğiz.

            Biz ekip olarak İsviçre, bütün diğer ülkelerde yaşayanlar olarak, Türkiye delisi olan, 3. Kuşak Türkler olarak ülkemizi çok seviyoruz. Ülkemize bir geri dönüşüm yaparak hem bilgi hem tecrübe, teknoloji olarak ülkemize vefa borcumuzu ödemek istiyoruz. Çünkü bu vatanın eşi yok. Allah razı olsun, sn. Cumhurbaşkanımızdan. Son 20 yıldır uluslararası, siyasi, politik mücadelesinden ötürü kendisini sürekli destekliyoruz Avrupalı Türkler olarak.

            Bu yatırım için neden Tokat seçildi? Daha önce bu proje için çalışılmış ama bizim o grupla herhangi bir şekilde bağımız yok ama onlardan tavsiye aldık belirli konularda. Sağ osun eski Devlet Bakanımız bize destek sundu. Bugünkü geldiğimiz süreçte devletimizin bütün kurumlarına, bakanlıklarına, özellikle Tokat’ımızın milletvekillerine, içlerinde ismini vermekten sakınmayacağım Av. Mustafa Arslan beyefendi, rabbim ondan razı olsun, bize inandı, bize güvendi, bize inanılmaz destekler sundu. Daha öncesi Valimiz Ozan bey ve Numan bey Valimizin de katkıları oldu. Bakanlık ve İl Müdürlükleri ve ismini sayamayacağım daha birçok insanlarımız, Tokat’ımızı seven, ülkemizi seven herkes bize yardımcı oldu.

            Tomsan ne yapacak? İnşallah Tomsan, ateşli silahlar ve mühimmatlar konusunda, Ar-Ge çalışmasıyla birlikte nasip ve kısmet olursa Avrupa makineleri, uluslararası en iyi teknolojisiyle birlikte ilk bantlar Tokat’ta kurulduğunda, birlikte Tokat’ta üretme kontratlarımız da var, birçok Avrupa, Orta Doğu ve Asya ülkelerinden bizim projemizle birlikte olmak istiyorlar. Çünkü ülkemiz lojistik ve stratejik olarak Dünyanın göz bebeği. Bunu bilmek mecburiyetindeyiz. Bunun için biz kendimize inanıyoruz. Bizim 17 kişilik ekibimizde ben 1 kişiyim. Kanun, kural, bürokrasi bazen yoruyor, bezen heyecanlandırıyor, bazen güçlendiriyor. Eylül 2024’te 3 yıl olacak. Nato kriterlerine uygun, uluslararası fuarlarda Nato sertifikası almış mühimmatları sergilemek için burada üretmek istiyoruz. Tokat üretimidir, Türkiye firmasıdır imajıyla Allah kısmet ederse uluslararası savunma sanayinde olmak için çalışıyoruz. Daha çok yolumuz var, daha yolun başındayız, inşaatımız başlayacak, temel atacağız, kaba inşaatımız olacak, makine montajları olacak. Bunlarda şuana kadar belirli bir süreç yaşadık ama en önemlisi bundan sonrası. En kısa sürede temel atma töreninde Devlet büyüklerimizin katılımı bize şeref verir, enerji verir. ”

Muhabir: Mustafa Işık