Cemalettin Yarkın yazdı: "TOKAT özelinde ve TÜRKİYE genelinde bize anlatacağı çok ve ilginç şeyler olacağına inanıyoruz."

Dergah sahibi bir veli, bir müridini huzura almış: “Sen artık oldun. Sana gereken ilimleri öğrettim. İşte icazet belgen” deyip uğurlamış. Mürid, şeyhinden aldığı icazetle kendinden gayet emin ilk uğradığı kasabada bir camiye girmiş. Cemaate vaz-u nasihatte bulunan vaizi dikkatle dinlemiş dinlemiş, sonunda dayanamayıp ayağa kalkmış ve cemaate hitaben: “Ey cemaat! Bu hocanın söyledikleri dinimize uymuyor. Bunu daha fazla dinlerseniz hepiniz münafık olursunuz.” deyince cemaat öfkelenip bizim müridi tekme tokat cami dışına atmış.

Bizim mürid neydi bu başıma gelen deyip şaşkın bir halde dergâha dönmüş. Olan biteni şeyhine anlatmış. Şeyhi dinlemiş ve: “kabahat bende, sana ilm-i siyaseti öğretmemişim” deyip hemen derse başlamış. Üç gün süren dersin sonunda müridine: “tamam, ilm-i siyaseti de öğrendin, haydi yolun açık olsun” deyip yeniden salmış yola…

Aradan biraz zaman geçince bizim mürid, tebdil-i kıyafetle (Sakal, cüppe, sarık) aynı camiye gitmiş, bakmış aynı vaiz kürsüde, sonuna kadar dinlemiş, yine, hiç beğenmemiş, ama bu kez ilm-i siyasetle davranıp: “Ey cemaat! Ben bu muhterem hocaefendiyi rüyamda gördüm. Onun saç ve sakalından bir kıl koparan doğrudan cennete gidiyordu” deyince cemaat hocaefendinin başına üşüşmüş…

Bu kıssadan değişik hisseler çıkartmak mümkündür. Ancak, ilm-i siyaset, yani siyaset bilimi veya genel bir kavram olarak siyaset, elbette bu kıssanın hisselerinden ibaret değil. Herkes de bilir ki siyaset, çok ciddi bir iş, vebal ve sorumluluğu çok ağır olan bir uğraştır. Taa antik çağlardan beri, tarih boyunca var olan bir olgudur. Çünkü sonuçta iş toplum yönetimine, ülke – millet – devlet yönetimine dayanıyor. Çağımızda siyaset bilimi, çok boyutlu kapsamda yüksek öğrenim sistemi içindedir. Birey ve toplum da kaçınılmaz bir şekilde siyasetin içindedir. Siyasetin kapsama alanında, der demez uluslararası siyaset ve küresel siyaset de yerini almaktadır.

Siyaseti bir de pratik olarak düşünüp, meselâ siyasetten murat nedir diye sorsak, bu soruya “mutlu birey – huzurlu toplum” yanıtı herhalde doğru bir yanıt olurdu. Bu açıdan, yani pratik bakış açısıyla yaşadığımız kentin, tüm ilçeleriyle TOKAT ilimizin dünü ve bugünüyle ve genel siyaset etkileşimiyle, son 25 -30 yıllık serencamını bilfiil, yoğun bir şekilde yaşamış bir siyasetçiyle bir röportaj çerçevesinde analiz etmek isterdik doğrusu…

Düşündüğümüz röportajı, 1999 – 2007 arası 8 yıllık bir sürede, 21. Ve 22. Dönem TOKAT Milletvekili olarak görev yapmış Mehmet Ergün DAĞCIOĞLU ile gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz.

M. Ergün DAĞCIOĞLU, söz konusu iki dönem TBMM’nde “Meclis Hesapları İnceleme Komisyonu” ve “KİT Komisyonu” Başkanlığı ve ayrıca “Plan – Bütçe Komisyonu” üyeliği görevlerini hakkıyla ifa etmiş önemli ve değerli bir siyasetçidir. İnşallah kendisiyle uygun bir zemin ve zamanda yapacağımız röportajda, TOKAT özelinde ve TÜRKİYE genelinde bize anlatacağı çok ve ilginç şeyler olacağına inanıyoruz.

21 Eylül 2024 Kumbağ / TEKİRDAĞ