Sudan, iç savaşın getirdiği zorluklarla mücadele ederken, art arda yaşanan doğal afetler de ülkeyi derinden etkiliyor. Haziran ayından itibaren şiddetli yağışlar ve sellerin etkisi altına giren Sudan, şu anda ciddi bir kolera salgınıyla karşı karşıya. Sudan Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre, kolera salgını nedeniyle vaka sayısı 11 bin 79'a yükseldi. Kolera nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 348'e ulaştı. Ülkenin savaş koşullarında bulunan yetersiz sağlık sistemi, bu salgınla mücadelede ciddi bir engel teşkil ediyor.

Kolera Salgını Geniş Alanlara Yayılıyor

Sudan Sağlık Bakanlığı, salgının ülkenin 9 eyaletine yayıldığını ve halk sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiğini bildirdi. Kolera salgınının yayılmasına, ülkede uzun süredir devam eden şiddetli yağışlar ve sellerin etkili olduğu ifade ediliyor. Yetkililer, 12 Ağustos'ta kolera salgınını resmen ilan etmişti. Sağlık sisteminin çökme noktasında olduğu bu süreçte, salgın hastalıklar hızlı bir şekilde yayılıyor. Ayrıca temiz suya erişim zorlukları ve yetersiz hijyen koşulları da kolera vakalarının artmasına neden oluyor.

Dang Humması Tehdidi de Kapıda

Kolera salgınının yanı sıra, ülkede dang humması vakaları da endişe verici boyutlara ulaşıyor. Sudan Sağlık Bakanlığı, 5 eyalette dang humması şüphesi olduğunu ve bu hastalık nedeniyle 2 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Yaşanan bu çifte sağlık krizi, iç savaşın etkisiyle zaten zor durumda olan halkı daha da savunmasız hale getiriyor.

Milletvekili Aldemir'den Yıldızeli YHT İstasyonu'na ilişkin son durum açıklaması! Milletvekili Aldemir'den Yıldızeli YHT İstasyonu'na ilişkin son durum açıklaması!

Sudan'daki sağlık krizine karşı uluslararası yardım çağrıları yapılırken, bölgedeki insani yardımların acilen artırılması gerektiği belirtiliyor.

Kaynak: AA