Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlar vatandaşları artçı sarsıntılar konusunda uyardı. Depremin Doğu Anadolu Fay Hattı'nda meydana geldiğini belirten uzmanlar, bölgedeki fay hatlarının yüksek deprem potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.

"Hasar Oluşabilecek Bir Deprem"

Deprem uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, depremin Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde olduğunu ve bu bölgenin 6 Şubat depremleri ile 2020 Elazığ depremi sonrasında yüksek stres altında olduğunu belirtti. Tüysüz, "Bu deprem hasar oluşturabilecek büyüklükte. Ancak henüz tam detaylar belli değil, inceleme yapılması gerekiyor. Umarım ciddi bir hasar ortaya çıkmaz. Bu bölgede 7 büyüklüğünde depremler beklenebilir, bu nedenle dikkatli olunmalı," dedi.

Prof. Dr. Naci Görür: "Enerji Transferinin Sonucu"

Prof. Dr. Naci Görür ise depremin 2020 Elazığ depremi sonrası Doğu Anadolu Fay Hattı'na enerji transferinin bir sonucu olabileceğini söyledi. Görür, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Muhtemelen bu deprem, 6 Şubat depremlerinin bu faya enerji transferinin sonucudur. Endişeye gerek yok," ifadelerini kullandı.

"Bu Artçı Değil, Müstakil Bir Deprem"

CNN Türk canlı yayınına katılan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, depremin artçı bir sarsıntı olmadığını ve bağımsız bir deprem olduğunu belirtti. "Bu deprem, merkez üssü itibarıyla Doğu Anadolu fayı ile Malatya fayı arasında. Artçı değil, kendi başına büyük bir deprem. Artçı sarsıntılar da beklenebilir ve 5 büyüklüğüne kadar çıkabilir," dedi.

O illerdeki öğrencilere okullar tatil edildi! O illerdeki öğrencilere okullar tatil edildi!

Vatandaşlar Uyarıldı: Açık Alanlarda Kalın

Prof. Dr. Ersoy, bölgede artçı sarsıntıların devam edeceğini ve vatandaşların dikkatli olması gerektiğini vurguladı. "Bir süre daha dışarıda kalmakta fayda var. Özellikle köy evlerinde hasar riski yüksek. Resmi yetkililerin uyarılarına dikkat edilmeli," diye ekledi. Ayrıca, çocukların apartman önlerinde oynatılmaması gerektiğini belirtti.

"Oldu Bitti Deyip Evlerinize Dönmeyin"

Ersoy, "Artçı sarsıntılar 5 büyüklüğüne kadar çıkabilir. Oldu bitti deyip evlere dönmek yerine resmi açıklamalara kulak vermek önemli. Vatandaşların dışarıda kalmaya devam etmesi gerekiyor," diyerek uyarısını tekrarladı.

Muhabir: Esengül İşleroğlu