Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Uluslararası İş Gücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, Türkiye'de geçici koruma statüsündeki yabancılara ve belirli hizmetlerde çalışan nitelikli yabancılara çalışma izni muafiyetlerini kolaylaştırdı. Ancak bu düzenleme, bazı çevrelerden eleştiriler aldı. Özellikle Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu, gençlerin sigortalı olarak çalışma haklarına vurgu yaparak, sığınmacılara verilen izinlere tepki gösterdi.

Federasyon yetkilileri, Türkiye'deki ara eleman sorununun Suriyelilere çalışma izni verilmesiyle çözülemeyeceğini savunarak, "Çözüm, ülkemizin öz evlatları olan çırak ve stajyerlere uzun vadeli sigorta yapılarak özlük haklarının verilmesidir," açıklamasında bulundu. Federasyon, iş dünyasında gençlerin eğitimleri sırasında hak ettikleri sosyal güvencelerin verilmesi gerektiğini belirtti.

>

Nitelikli Elemanlar İçin 3 Yıl Muafiyet

Yeni yönetmeliğe göre, Türkiye'ye ekonomik, teknolojik ve sosyokültürel alanlarda önemli katkılar sağlayabilecek yabancılara çalışma izni muafiyeti 6 aydan 3 yıla kadar çıkarıldı. İlgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından bildirilen bu yabancılar, ülkeye sundukları hizmet ve projeler çerçevesinde çalışma izninden muaf tutulacaklar.

Tokat Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu Başkanlığının 3. Toplantısı Yapıldı Tokat Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu Başkanlığının 3. Toplantısı Yapıldı

Yabancı Gazeteciler de Muafiyet Kapsamında

Yönetmelikte ayrıca yabancı basın mensuplarına da yeni düzenlemeler getirildi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın onayı ile Türkiye’ye gelen yabancı gazeteciler, daimi basın kartları kapsamında görev süreleri boyunca çalışma izninden muaf olacaklar.

Sporcu Vizesine Düzenleme

Profesyonel yabancı sporcular, antrenörler ve diğer spor alanındaki uzmanlar için daha önce geçerli olan 'spor meşruhatlı vize' şartı kaldırıldı. Artık spor kulüpleri ve federasyonlar ile sözleşme imzalayan bu kişiler, vize şartı aranmadan çalışma izninden muaf tutulacaklar.

Başvurularda 30 Gün Sınırı Kaldırıldı

Yurt içinden yapılacak çalışma izni muafiyeti başvurularında, daha önce Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren 30 gün içinde yapılması zorunlu olan süre sınırı kaldırıldı. Yabancılar, Türkiye’de yasal olarak bulundukları sürece başvurularını yapabilecekler.

Muhabir: Emel Tekbaşoğlu Sürer