Türkiye'den ve dünyanın farklı bölgelerinden hak temelli çalışan örgütleri ve aktivistleri bir araya getiren Sivil Sesler Festivali bu yıl TED Üniversitesi’nde "Güçlü Sivil Toplum" temasıyla gerçekleştirildi. Sivil Toplum  Örgütlerinin emekleri sayesinde nelerin değiştiğini anlatmak istediklerini kaydeden Tokat Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği Başkanı Fatma Dinçer, festivalde çocuk,çevre, dernek ve kadın konularında yaptığı projelerin çıktılarının sergilendiği bir stant açarak katılımcılara bilgi verdi. Başkan Dinçer yaptığı açıklamada, iki gün süren etkinliklerde katılımcılar arasında iş birliği fırsatları oluşturulduğunu belirterek, toplumun sorunlarına yönelik çözüm arayışlarının ele alındığını söyledi. 

Güçlü sivil toplum! 

Bu yıl festivalin açılış oturumu “Demokrasinin Geleceği: Sivil Toplum Deneyimleri” başlığında oldu. Oturumda sivil toplum örgütlerinin toplumun demokratikleşmesine nasıl katkı sağlayabileceği; daha katılımcı, şeffaf, eşit, hesap verebilir ve güçlü yapıları nasıl kurabileceği ve  ortak gelecek inşasında sivil toplumun neler yapabileceği konuşuldu.

Festivalde Türkiye'nin farklı kentlerinden, farklı hak alanlarında çalışan sivil toplum örgütlerinin katılımıyla iki gün boyunca atölyeler, paneller, oyunlar çeşitli performanslar yer aldı, Sivil toplum örgütleri de stantlarında çalışmalarını anlattı. 

Demokrasi için sivil toplum, sivil toplum için demokrasi! 

İsrail’in Filistin’e karşı başlattığı saldırı birinci yılını doldururken, Filistin'de yaşananlar da festivalde yer aldı. Oturum “Filistin'de Görmezden Gelinen Savaş Suçları ve İnsanlığa Karşı Suçlarla Yüzleşmede Sivil Toplumun Rolü” başlığıyla düzenlendi. Sekiz farklı güç hikayeleri anlatıcısı Sivil Sesler Festivali'nde dayanışmayı, güçlenmeyi, vazgeçmemeyi ve karşımıza çıkan zorluklarda insanlık halleri üzerinden gerçek gücün ne olduğu anlatıldı. 

Semih Çelik'in babası olay gününü anlattı: Kan donduran detaylar! Semih Çelik'in babası olay gününü anlattı: Kan donduran detaylar!

Dayanışmanın sesleri Sivil Sesler Festivali'nde!

Festivalde 6 Şubat Depremleri’nden etkilenen kentlerde çalışma yürüten sivil toplum örgütleri de afetle mücadelede kendi deneyimlerini paylaştı. Lotus Kadın Derneği, depremin ilk günlerinde ulaşımın en zor olduğu bölgelere ihtiyaçları hızla ulaştıran moto kuryeleri temsilen Kurye Hakları Derneği festivalde yer aldı.
Teatro Ayntâb ise deprem sonrasında "Sanat Her Yerde * Art is Everywhere" adlı gönüllü hareketin hikayesini anlatacak ve doğaçlama performans sergilendi.

Sokakta yaşayan hayvanlar unutulmadı!

Son dönemlerde Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişikliklerle gündeme gelen hayvan hakkı ihlalleri de festivalde ele alındı. Sokakta yaşayan hayvanların karşılaştığı ihlallerin diğer hak alanlarıyla ilişkisi “Yeni Ötekiler: Sokakta Yaşayan Hayvanlar” başlıklı etkinlikte konuşuldu. 

Tokat Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği’nin standına yoğun ilgi! 

Festival boyunca Tokatlılar, dernek başkanı Fatma Dinçer’i ziyaret ederek projelere olan desteklerini sundu. Başkan Dinçer, bu tür etkinliklerin toplumun sorunlarına dikkat çekmek ve çözüm arayışlarını güçlendirmek için önemli bir platform sağladığını belirtti. 


 


 

Editör: Elvan Mert