Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve oda temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantıda, esnaf ve sanatkârların yaşadığı sorunlara çözüm bulmak amacıyla hazırlanan 28 maddelik talep listesi Yılmaz'a sunuldu.

Başkan Yazıcıoğlu: “Tokat’ın Kronik Sorunlarını Bir Bir Gideriyoruz” Başkan Yazıcıoğlu: “Tokat’ın Kronik Sorunlarını Bir Bir Gideriyoruz”

TESK Genel Başkanı Palandöken tarafından sunulan talepler arasında, perakende ticaret yasasının yeniden düzenlenmesi, esnaf olma hadlerinin yükseltilmesi, defter tutma hadlerinin yeniden belirlenmesi ve Bağ-Kur ile SSK prim gün sayısının eşitlenmesi gibi önemli konular yer aldı. Ayrıca, esnafa geriye dönük borçlanma hakkı verilmesi, emeklilikte prim ödeme gün sayısını dolduranların prim ödemelerinin isteğe bağlı hale getirilmesi ve emekli çalıştıran işverenlere yönelik desteklerin devam etmesi gibi öneriler de dile getirildi. Bu talepler, esnafın ekonomik ve sosyal güvencelerinin artırılmasını ve sektördeki sorunların çözülmesini amaçlıyor.

Talepler arasında dikkat çeken maddelerden biri ise stajyer ve çırakları ilgilendiriyor. Palandöken'in sunduğu bu maddede, çıraklara geriye dönük borçlanma hakkı verilmesi gerektiği vurgulandı. 1986 tarihli Mesleki Eğitim Kanunu'na göre, çırakların kısa vadeli sigorta primlerinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ödendiği, ancak bu sürelerin emeklilik hesabında dikkate alınmadığı ifade edildi. Bu nedenle, çırak olarak çalışmaya başlamış kişilerin, bu sürenin sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilmesi gerektiği önerildi.

Söz konusu maddede şu ifadeler yer aldı;

"ÇIRAKLARA GERİYE DÖNÜK BORÇLANMA HAKKI VERİLMELİ

Bilindiği üzere;19/06/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu gereğince çırakların kısa vadeli sigorta primi ödemeleri Milli Eğitim Bakanlığınca yapılmaktadır. 1986 yılından itibaren çırak olarak çalışmaya başlamış ve kısa vadeli sigorta primleri MEB tarafından yatırılmış olan bu sigortalılar, uzun vadeli sigorta primlerini yatırmadığından bu süre emeklilik hesabında dikkate alınmamaktadır.
Ancak konuya ilişkin olarak, 24/04/1987 tarihli ve 19440 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa Bir Ek Geçici Madde Eklenmesi Hakkında Kanun” ile bu Kanuna tabi olarak çalışan veya isteğe bağlı sigortaya yahut topluluk sigortasına prim ödemekte olan sigortalılardan; kamu kurum ve kuruluşları ile askeri işyerlerinde kurulmuş olan resmî nitelikteki çıraklık okullarına çıraklık mukavelesi ile giren ve okullarını başarı ile bitirenlerin çırak okullarında 5.7.1977 tarihinden önce geçen başarılı eğitim ve öğrenim sürelerini, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yazılı talepte bulunmaları halinde ve bu Kanunun 78 inci maddesi ile belirlenen prime esas kazancın alt sınırının talep tarihindeki tutarı üzerinden hesaplanacak malullük, yaşlılık ve olum sigortaları primlerinin tamamını 2 yıl içinde ödemeleri şartı ile borçlandırılmalarına olanak sağlanmıştır.Söz konusu düzenlemede olduğu gibi yapılacak yasal değişiklik ile sigorta girişi yapılmış ve iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi yatırılan tüm çırakların, uzun vadeli sigorta primlerinin yatırılması suretiyle çırak olarak çalışmaya başladıkları tarih sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilmesi sağlanmalıdır. "

TESK Genel Başkanı Palandöken'in sunduğu 28 maddelik talep listesi, esnaf ve sanatkârların haklarının iyileştirilmesi ve mevcut sorunlarının çözülmesi adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın taleplerle ilgili nasıl bir değerlendirme yapacağı ise merakla bekleniyor.

Muhabir: Emel Tekbaşoğlu Sürer