Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdada taklit ve tağşiş yapan firmaların ifşa edilmesi uygulamasını yeniden başlatacağını duyurdu. Bakan İbrahim Yumaklı, kamuoyunda bu konuyla ilgili gelen eleştirileri kabul ederek, sahtekarlık yapan firmaların ifşası konusunu Türkiye'nin gündeminden kaldırmayı hedeflediklerini söyledi. Yumaklı, vatandaşların sağlığı ve güvenliğinin kırmızı çizgileri olduğunu belirtti.

Bakan, 2024 yılında bugüne kadar yapılan 854 bin 694 denetim sonucunda 14 bin 237 işletmeye idari para cezası kesildiğini ve 339 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı. Ayrıca balda yapılan sahtecilik ile ilgili ciddi operasyonların gerçekleştirildiğini ve bu operasyonların devam edeceğini vurguladı.

Denetimlerde 7 Bin 500 Kişi Görev Alıyor

Bakan Yumaklı, Türkiye genelinde 7 bin 500 gıda denetçisinin sahada aktif olarak çalıştığını ifade etti. Denetimler, üretim, toplu tüketim ve satış yerlerinde gerçekleştirilirken, uygunluk kontrolleri 39 kamu laboratuvarı, Bursa Gıda Yem Merkez Araştırma Enstitüsü, Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı ve 105 özel gıda kontrol laboratuvarında yapılıyor. Bu kapsamda sahtecilik yapan firmalarla etkin bir mücadele yürütüldüğünü belirten Yumaklı, gıda güvenliğinin asla taviz verilmeyen bir konu olduğunu söyledi.

Hızlı tren Tokat’a yaklaşıyor! Yıldızeli İstasyonu açıldı! Hızlı tren Tokat’a yaklaşıyor! Yıldızeli İstasyonu açıldı!

Bakanlık, sahtecilik yapan firmaların isimlerinin açıklanmasının vatandaşları koruma ve bu firmalarla ilgili farkındalık oluşturma açısından kritik olduğunu belirtti. Yeni ifşa dönemi ile birlikte vatandaşların bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

Muhabir: Nuray Uluözlü