2025-2027 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) ile sosyal güvenlik sisteminde yeni düzenlemeler yapılması gündemde. Ekonomi bürokrasisi, emeklilik ve sosyal güvenlik sistemindeki dengesizlikleri gidermek için birçok seçeneği değerlendiriyor. Öne çıkan düzenlemeler arasında, emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerden genel sağlık sigortası (GSS) primi alınması yer alıyor.

Eski Milli Basketbolcu Hayatını Kaybetti Eski Milli Basketbolcu Hayatını Kaybetti

Emeklilerden GSS Primi Alınması

Hali hazırda emeklilik dönemine kadar çalışanlardan %12.5 oranında genel sağlık sigortası primi kesiliyor. Bu oran içinde %7.5 işveren, %5 ise çalışan katkısı olarak ödeniyor. Ancak emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerden sadece sosyal güvenlik destek primi kesiliyor ve GSS primi alınmıyor. Yeni düzenleme ile emekli olup çalışmaya devam edenlerden, belirli bir yaş sınırına kadar GSS primi alınması gündeme geldi. Yaş sınırı henüz netleşmese de, 55-60 yaş aralığında bir uygulamanın öngörüldüğü belirtiliyor.

İkinci Emeklilik Dönemi ve TES

Orta Vadeli Program’da ayrıca, uzun süredir tartışılan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) de yer aldı. Bu sistem, Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki (BES) otomatik katılımın zorunlu hale getirilmesini ve ikinci bir emeklilik hakkı sunulmasını öngörüyor. Çalışanlar BES üzerinden emekli olurken, bu sisteme işveren katkısının da eklenmesiyle emeklilik gelirleri artırılacak. TES, çalışanların hem SGK hem de BES'ten emekli maaşı almasını sağlayacak.

Bu düzenlemelerin kıdem tazminatı üzerinde yaratabileceği etkiler ise bazı uzmanlar tarafından dikkat çekilen önemli bir nokta. Kıdem tazminatının TES’e dâhil edilmesinin çalışan haklarını nasıl etkileyeceği konusunda çalışmalar devam ediyor.

Muhabir: Esengül İşleroğlu