Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bazı basın yayın organlarında yer alan "2025 yılından itibaren çiftçilere ödenen mazot ve gübre destekleri kaldırıldı" başlıklı haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten bir açıklama yaptı. Müdürlüğün açıklamasında, Resmi Gazete’de yayımlanan "2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar" ile mazot ve gübre desteğinin kaldırılmadığı, aksine yeniden tanımlanarak çiftçilere sunulmaya devam edileceği vurgulandı.

Yapılan açıklamada, çiftçilerin mazot ve gübre maliyetlerinin bir kısmının temel destek olarak karşılanacağı ifade edilerek, "Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerimiz, temel destek ile mazot maliyetinin %50’sini ve gübre maliyetinin %25’ini karşılayacaktır. Üretim planlaması kapsamında belirlenen ürünlerin havzalarında yetiştirilmesi durumunda bu destekler artacaktır. Böylelikle, planlı üretim yapan çiftçilerimizin mazot maliyetinin %100’ü, gübre maliyetinin ise %50’si karşılanacaktır" denildi.

Okullarda Temizlik Krizi: Personel Eksik, Veliler Tedirgin! Okullarda Temizlik Krizi: Personel Eksik, Veliler Tedirgin!

Gübre maliyetinin tamamı desteklenecek!

Ayrıca, su kısıtının olduğu belirli bölgelerde, az su tüketen ürünler yetiştiren çiftçilere gübre maliyetinin tamamının destekleneceği bilgisi verildi. Bu bölgelerde planlamaya uygun ekim yapan çiftçilere mazot ve gübre desteğinin %100 oranında sağlanacağı belirtildi. Desteklerin nakdi olarak ödeneceğinin de altı çizilen açıklamada, prim desteğinin kaldırıldığı iddialarının da gerçeği yansıtmadığı kaydedildi. Kararın ilgili maddesine atıfta bulunularak, "Fark ödemesi desteği, üretim maliyetleri ile iç ve dış fiyatlar dikkate alınarak verilmeye devam edecektir" ifadesi kullanıldı.

Çiftçilere yönelik destekler devam edecek! 

Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçilere yönelik desteklerin devam ettiğini ve bu konuda yayılan yanlış bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini belirterek, kamuoyunu doğru bilgilendirme amacıyla bu açıklamayı yaptıklarını duyurdu.
 
 

Editör: Elvan Mert