Tokat İstişare Heyeti iş insanı Mehmet Emin Atmaca öncülüğünde Tokat’ın kültür, tarih ve turizmdeki durumunu, gelecekte nelerin olabileceği hususlarında istişare etmek üzere sohbet ortamı oluşturdu. İstişare Heyeti katılımcılarının yanı sıra turizm, konaklama sektöründeki yatırımcı iş insanlarının da bulunduğu sohbet ortamından notları gazeteci Fatih Kılıç ile katılımcılar kamuoyuna paylaştı.

            Gazeteci Fatih Kılıç ile katılımcıların Tokat İstişare Heyeti’nin sohbet ortamına dair yaptığı paylaşımlarda sorunlar, acık gerçekler, çözüm önerileri yer aldı. İşte o paylaşımlar:

Tokat İstişare Heyeti'nin Tokat için istişare ortamı oluşmuşken;
* Kültür, tarih, turizm demişken...
* Bu kadim şehir için planlı, programlı gayretli olanlar... Yatırımcılar... Fikir, kelam ve kalem erbapları...
* Kısa, orta ve uzun vadede yapılacaklar... Acı gerçekler... Kral çıplak diyecek feraset ve cesaret...
* Şehir için uyanış... Her şey bu kadim şehrin güzelliği için...

BAKIN, BU KONULAR CİDDEN İRDELENDİĞİNDE, GEREĞİ YAPILDIĞINDA TOKAT ÇOOOOK ŞEY KAZANIR!

* "Geldiğimiz noktada bu şehir hiç bu kadar DİBE VURMADI! Yönetilemez halde şuanda! En zor şey para değil mi? 220 MİLYON LİRA PARA VAR! Ağustos 2024'ün sonundayız, yılın 3'te 2'si geçti, daha bir tanesinin ihalesi yapılmadı, yer teslimi olmadı. Bu sadece Kültür ve Turizm ayağı...

* Tokat'ta 4 kazı bölgesi var, Comana Antik Kenti kazısı... Bu sene kazının işçilerini veremediler! Kazı yapılsın diye yalvaran bir şehiriz değil mi? Zile Kazısı yapılmadı bu sene, Niksar kazısı duruyor, Sulusaray duruyor, Tokat Kalesi duruyor!

* Bu şehrin gelen turiste verebileceği bir tane gezi rotası haritası yok! İçler kan ağlayarak 15 koli gezi haritası imhaya gönderiyor, önceki dönemde yapılan! Google translate çevirisi yapılmış Anadolu mayası denen terimi Maya Uygarlığının Anadolu'daki Merkezi diye çevriliyor! Belediyenin finanse ettiği bir broşür ama belediyenin şehir müzesi yok bu broşürde! Para olmadığından değil, tamamen çapsızlıktan kaynaklı bu işler!

* Kültür Müdürlüğünün müzeleri 12.00 - 13.30 arası kapalı! Akıl tutulması bu, bunun bir izahı yok! Neye göre, kim kapatıyor bunu? Bu kararı kim veriyor?

* Artık kral çıplak denmeli! Konuşmayla olmuyor artık bir şeyler! Top çevirmeyle değil! Kimse kral çıplak deme cesaretinde değil!

* Sorunlarımız bunlar bizim asıl!

* Derdi Tokat olanlarla istişare ettik. Yatırımcısından, sivil inisiyatifinden ve basından beklentileri konuştuk. Kültür ve turizm şehrinin geliştirilmesinde rol oynayan önemli konuları ortaya koyduk. Şehrin planlanması, ulaşım, mekanlar, turist yerel halk ilişkisi, turistlerin talepleri kadar, yerel halkın taleplerinin ön plana alındığı bir destinasyon stratejisi nasıl oluşturulur, sürekli gündemde nasıl tutulur, sürdürülebilir bir yol haritası nasıl hazırlanır diye istişare ettik. (İhsan Uluözlü)

* Kadim şehrimizin vitrini olan kültür turizm alanındaki eksik gedik işin duayenleri tarafından masaya yatırıldı ve problemler dile getirildi, çözüm önerileri sunuldu.

İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. Yaşayan şehir Tokat’ın yaşayan insan hazinelerinin kıymetinin bilinmesi ve otantik değerlerin yaşatılması dileğiyle… Zanaatkarlarımıza gereken değerin verilmesi desteklenmesi ve gelen turiste altın ayarındaki ustalarımızın eserlerinin tanıtılması elzem.

Yaşayan insan hazinelerimizin yaşam öyküleri dilden dile anlatılmalı. Şehrin efsaneleri ile birlikte bu ruh canlanmalı.

Anadolu’nun mayası olan bu şehir önce kendisini mayalandırmalı. Ve söyleşileriyle gündem yaratmalı.

İstişare heyetinin öncülüğünde gündeme gelen bu konuların bir an evvel yetkililer tarafından dikkate alınması ve ivedilikle çözüm önerilerine kulak verilerek el birliği ile bu şehrin mihenk taşlarını yerine koymalıyız.

Bu güzel toplantı için İstişare Heyeti Başkanı sayın Mehmet Emin bey efendinin şahsında herkese teşekkür ederim. (Ayla Bağ)

* Bu işleri yapanlar, bilgisizliğin, vurdumduymazlığın, beceriksizliğin, İstişareden yoksun bir aklın; bu şehre emeğini, yüreğini vermiş olan insanları dışlamanın verdiği bir akıl tutulmasından başka bir şey değil... Daha ne zamana dek bu durum sürecek? Ne zaman laf ebeliği bitip de icraata geçilecek? Şehrin yöneticileri, siyasetçileri bu şehre ne zaman sahip çıkacak? "Hiç bir şey eskisi gibi olmayacak" diyenlere hak vermemek elde değil. Çünkü Hiç bir şey, eskisinden daha iyi değil.. Bu şehre, bu Şehrin sevdalılarına yazık ediliyor... (Mehmet Emin Ulu)

ŞEHRİN BÜROKRAT KALİTESİ!
* Artık ciddi ciddi, şehir insanı kapalı kapılar ardından konuşmaktan öte, kamuoyunun da bilmesi kaydıyla konuşuyor! Dert insanı konuşturur, dertli insanlarımız var çünkü!
* Şehrin gelişimi istenirken bunu icraata dökecek yatırımcı, müteşebbis, girişimci, atılgan, cüretkâr, aktif, pozitif insanların var olması kaçınılmazdır!
* Şehrin insan kalitesini, kumaşını değerlendirirken, bu kadim şehirde Hint kumaşı denecek kalitede insanımız da var çok şükür. Ve bu insanlarımızın yaptıkları işlerde başarılı olduklarını görmek en büyük onur, gurur kaynağımız...
* Diğer yanda, eksiğimiz de çok. Bu eksikleri artıya çevirecek bir ivme olsun isteniyorsa öncü, lider, baş olacak kişilerin feraseti, cesareti ile varlıklarını göstermeleri de gerekiyor.
* Şehirde BÜROKRAT olarak şehrin en üst merciindeki VALİ başta olmak üzere, kurum müdürlerimizin uhdesinde yürüttükleri faaliyetleri Allah rızası, kamu yararı gözeterek, aşkla, şevkle, yılmaksızın, yorulmaksızın yapmasında şehir inisiyatiflerine de iş düşüyor.
* Bakın şehirde avare kasnak gibi aynı şeyleri konuşup yazıyorsak, icraat başındakilerin de vebali vardır!

ARAÇ OTOPARK KÜLTÜRÜ! KENTLİLİK BİLİNCİ!

* Tokat için kültür, turizm, ticaret derken;

* Şehre gelmiş turistlerin otopark konusunda sıkıntı yaşamamaları, bir daha şehre gelmeleri için başlıca teşvik edici özellikler, güzelliler arasında gösterilir.

* Tokat'ta araç otoparkları ciddi bir çözüm beklemekte. Cidden çok araç var. Bilhassa, iş yeri, dükkanı önüne, ana caddede evi nedeniyle kaldırım boyunca, dükkanların önüne uzun süreli tek araç parkları, gelip geçici, dur - al için inecek, kısa süreli park edip işini görecek çekip gidecek araçlara park yeri olmayışı şehrin olumsuz yönleri arasında görülmekte.

* Aracını gün boyu dükkanının önüne koyandan esnaf, aracını gün boyu esnaf dükkanının önüne koyup gidenden duyarlı vatandaş olmaz! Şehir insanının da kentlilik bilinciyle Tokat'a gelecek konuğun, turistin gönlünü hoş tutacak eylemler, söylemler içinde bulunması şart!

Tokat’ta Hafızlık Programı Düzenlendi Tokat’ta Hafızlık Programı Düzenlendi

İş çözüm ve icraata gelince!
* Düşünülüyor, konuşuluyor, yazılıyor, yayılıyor, etkileşimler oluyor.
* Alt yapı hazırlığı gerekiyor. Eksikler belli iken giderilmesi için Bakanlıklara yazılar, talepler iletiliyor... Tokat'tan Ankara'ya gidince Ankara'dan Tokat'a olumlu dönüş için iş yine siyasi baskınlığa, siyasi takibe, ısrara kalıyor!
* İşte burda SİYASİ GÜCÜNÜ ETKİN KULLANAN tutulanı koparıyor. 
* Yani, bürokraside çözüm üretecek şevk olduğu kadar siyasetçi de bürokratın elini kuvvetli kılacak iradesini yansıtacak...
* Madem kültür, turizm, tarihi derinlik diyoruz Kültür ve Turizmde personel eksikliği var!
* Turist, konuk, şehir dışından, yurt dışından gelmiş vatandaş, şehirde nezih bir mekanda yemek ile alkollü içecek de istiyor.
* Hadi şimdi çözüm, icraat olsun!
* Şehir her duruma uygun ortam hazırlamada yetkin olacak!

Muhabir: Mustafa Işık