Haber-Foto: Mustafa Işık

Tokat Meydan Cami yanında gerçekleştirilen etkinliğe AK Parti Tokat Milletvekili Av. Mustafa Arslan, CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, Tokat Bakkallar, Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şaban Kaya, Ak Parti İl Başkanı Ali Özer ve yönetimi, CHP Merkez İlçe Başkanı Aytekin Ayan ve yönetimi, İYİ Parti İl Başkanı Erkan Er, Merkez İlçe Başkanı Arif Er ve il yönetimi, sivil toplum kuruluşlarının başkanları, vatandaşlar ve basın mensupları katıldı.D S C 0244D S C 0242Etkinlikte Birlik ve Beraberlik Vurgusu
Etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından yapılan konuşmalarda Ahilik Haftası'nın anlam ve önemine vurgu yapılarak, esnaf ve sanatkarların toplumdaki yeri ve önemi ele alındı. Ayrıca, Gaziler Günü de unutulmayarak şehitler ve gaziler anıldı.

Yazıcıoğlu: “Bugün, Ahilik ve Gaziler Günü’nü Birlikte Kutluyoruz”
Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, konuşmasında Ahilik Haftası ve Gaziler Günü’nü birlikte kutlamanın önemine dikkat çekti. “Bugün çok anlamlı bir gün; hem Ahilik Haftası'nı kutluyoruz hem de Gaziler Günü'nü anıyoruz. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm gazilerimizi ve şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum. Onların sayesinde bugün burada Ahilik Haftası'nı kutlarken Tokat'ın güzel ikliminde özgürce yaşayabiliyoruz.” dedi.

Başkan Yazıcıoğlu, Ahilik geleneğinin toplumda hoşgörü, doğruluk ve dürüstlüğü esas alan bir sistem olduğunu belirterek, “Ahilik, köklü ve kıymetli bir gelenektir. Bu anlamda Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanımızı ve tüm oda başkanlarımızı tebrik ediyorum. Tokat'ın altın yıllarını başlatmak adına bismillah dedik. İnşallah her şey güzel olur. Şimdiden yürekten Ahilik Haftanızı tebrik ediyorum, hayırlara vesile olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.D S C 0248Arslan: “Ahilik, Osmanlı'dan Günümüze Ulaşan Bir Gelenektir”
AK Parti Tokat Milletvekili Avukat Mustafa Arslan, Ahilik teşkilatının Osmanlı’dan günümüze kadar ulaşan önemli bir gelenek olduğunu vurgulayarak, “Ahilik teşkilatı, Osmanlı'dan bu yana yüzyıllardır devam eden köklü bir gelenektir. Günümüzde Ahilik teşkilatlarının görevini odalarımız üstlenmiş durumda. Geçtiğimiz günlerde oda başkanlarımızla bir toplantı yaptık ve çalışmalarını yakından takip ediyoruz. İçinde bulunduğumuz zorlukların farkındayız, fakat esnafımızla, teşkilatımızla bu dönemin de üstesinden geleceğimize inanıyorum.” dedi.

Arslan, pandemi sonrası yaşanan ekonomik dalgalanmalara rağmen esnafa verilen desteklerin önemine değinerek, “Pandemi öncesinde Cumhuriyet tarihimiz boyunca esnafa verilen destek yaklaşık 20 milyar lira civarındaydı. Ancak pandemi sonrası kamu bankaları aracılığıyla yaklaşık 900 milyar lira kredi vererek esnafımıza önemli bir destek sağladık. Bu yeterli mi? Daha fazlasını yapmak için çalışıyoruz. Esnafımızı ve sanatkarımızı rahatlatmak adına gerekli tedbirleri alıyoruz.” ifadelerini kullandı.D S C 0249Durmaz: “Esnaf ve Sanatkarlarımız Zor Günler Geçiriyor”
CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Ahilik Haftası ve Gaziler Günü’nü kutlayarak başladığı konuşmasında, esnafın ve sanatkarların yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. “Anadolu’nun kültüründe Ahilik'in ayrı bir yeri vardır. Çok kısa süre önce bir pandemi süreci yaşadık ve bu süreçte herkes elindekiyle yetinip, bir lokmasını bile paylaşarak zor günleri atlattı. Ancak küçük esnaf ve sanatkarımız zor günler geçiriyor. Eğer böyle devam ederse yakında pantolonumuzun paçasını yapacak çırak bulamayacağız.” dedi.

Tokat için icabında 'Kral Çıplak' denmeli! Tokat için icabında 'Kral Çıplak' denmeli!

Durmaz, dayanışma kültürünün önemine vurgu yaparak, “Bugünlerde yüzlerce süpermarketin bulunduğu bir ortamda, zor günlerde yanımızda olan, ekmeğimizi, çayımızı, şekerimizi mahalle bakkalımızdan, pazar yerlerindeki Tokatlı esnafımızdan veya mahallemizdeki manavımızdan alarak bu dayanışmayı sürdürmeliyiz. Ayrıca, yıllardır konuşulan ancak bir türlü çıkarılamayan market yasasını Ekim ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldığında yeniden gündeme getirip, iktidarı ve muhalefeti ile bu yasanın çıkması ve küçük esnafın nefes alması için elimizden geleni yapacağız.” şeklinde konuştu.D S C 0253Bakkallar Odası Başkanı Kaya: “Ahilik, Medeniyetimizin Önemli Bir Mihenk Taşıdır”
Tokat Bakkallar, Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şaban Kaya, Ahilik’in köklerinin eski Türk törelerine dayandığını ve Anadolu’da yüksek bir gelişim gösterdiğini belirtti. “Ahi kelimesi sözlükte 'cömert', 'bir kimsenin en çok sevdiği dostu, arkadaşı' anlamına gelmektedir. Ahilik ise, kökleri eski Türk törelerine dayanan ve Anadolu’da yüksek bir gelişim gösteren esnaf ve zanaatkârları içine alan bir teşkilattır. Ahilik, çağlar boyunca iş ahlâkının, doğruluğun, dürüstlüğün, güvenilirliğin, hoşgörünün, güzel ahlâkın, dayanışmanın ve yardımlaşmanın yüksek insani değer ve erdemlerin sembolü olmuştur.” dedi.

Kaya, Ahilik geleneğinin Anadolu’da yaşayan Müslüman halkın ticaret ve sanat gibi meslek alanlarında ahlâki değerlerle birlikte yetişmesini ve iş yapmasını sağladığını ifade ederek, “Ahilik, doğruluk, dürüstlük, güvenilirlik, çalışkanlık, fedakârlık ve iş ahlâkı gibi erdemlerle meslek ve zanaat sahibi olma düşüncesi üzerine kurulmuş, medeniyetimizin önemli bir mihenk taşı olmuştur. Bu vesileyle, Tokat Bakkallar, Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası olarak, Ahilik Haftası'nın birlik ve beraberliğimizi pekiştirmesini diliyor; esnaflarımızın, sanatkârlarımızın ve tüm vatandaşlarımızın Ahilik Haftası'nı kutluyoruz,” diye konuştu.D S C 0259Ahilik Kaftanları Giydirildi ve Pilav İkramı Yapıldı
Konuşmaların ardından, Tokat Bakkallar, Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası'na yıllardır hizmet eden esnaflara “Ahilik Kaftanları” giydirildi. Bu anlamlı törenin ardından 2 bin kişilik “Ahilik Pilavı” ikram edildi. Etkinliğe katılanlar, pilavlarını yiyerek sohbet ederken, Ahilik kültürünün önemini ve toplumdaki yerini bir kez daha vurguladılar.

D S C 0281D S C 0280D S C 0277D S C 0272D S C 0271D S C 0268D S C 0266D S C 0263D S C 0286D S C 0258D S C 0257D S C 0255-1

Editör: Mustafa Işık