Haber-Analiz: Hüseyin ALPAY

Uzmanlık alanlarındaki her şeyi toplumun faydasına dönüştüren üniversite, sadece eğitimle değil, adını toplumsal gelişmeye katkı sunan akademik yapı olarak duyuruyor.

Tam 32 yıldır şehre katkı sunan TOGÜ, Prof. Dr. Fatih Yılmaz’ın Rektörlük makamına gelmesiyle birlikte yeni bir vizyonla şehre sunduğu hizmetleri hızlandırdı. Bu topraklarda doğan, Tokat’ta yaşayan bir bilim adamının memleketindeki üniversiteye Rektör olması çok farklı bir hava oluşturdu Tokat’ta. Rektör Yılmaz’ın “toplumsal fayda” odaklı çalışmaları yalnız üniversiteyi değil, şehirde yaşayan herkesi ilgilendirdiği için dikkat çekiyor.

Üreticilere, köylere, öğrencilere büyük katkılar veriliyor

Örneğin, üniversitenin kuruluş tarihinden de eski olan Ziraat Fakültesi şehirdeki çiftçilere yönelik eğitim çalışmalarıyla herkesin takdirini kazanıyor. Asma fidanları dağıtılıyor, üreticilere ürün hastalıklarına karşı bilgilendirmeler yapılıyor, sorunların çözümü noktasında destekler veriliyor, ata tohumlarının korunmasına yönelik faaliyetler gerçekleştiriliyor. Bu öylesine bir döngü ki çiftçilerin yaşadığı mutluluğun tarifiyle ölçülebilir ancak. Böylesine önemli imkanları Tokat’ın üreticilerine sunan üniversite, toplumun beklentilerine cevap vermek adına büyük bir çabanın içerisinde.

Çiftçilere belirli periyodlarda yapılan ziyaretlerde üreticilerin karşılaştıkları sorunların giderilmesine katkı sunulurken, diğer taraftan da sağlık alanında önemli işlere imza atılıyor. Okul ve köy ziyaretleriyle ücretsiz sağlık taramaları yapılıyor. Köy halkına ve öğrencilere yapılan bilgilendirmelerle sağlık alanında büyük bir boşluk da doldurulmuş oluyor.

Dezavantajlı grupların hayatlarına dokunuldu

            Elbette TOGÜ’nün hizmetleri bunlarla sınırlı değil. Üniversite bünyesinde kurulan “Sosyal sorumluluk, gönüllülük ve toplumsal katkı koordinatörlüğü” ile müthiş bir işe daha imza atıldı. Koordinatörlük ile başta dezavantajlı insanlar olmak üzere, birçok yurttaşın hayatlarına dokunulmaya başlandı. Bu kapsamda uygulanmaya başlanan “Nesilden nesile engelsiz gönül bağı” etkinlikleri düzenleniyor. Sosyal Sorumluluk, gönüllülük ve toplumsal katkı kapsamında toplumsal duyarlılığı arttırmak ve dayanışmayı desteklemek amacıyla gerçekleştirilen etkinliklerde önemli de yol alındı.

            Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğrencileri, öğretim üyeleri ve çalışanlarının bütün kurumlarla olan iş birliğiyle gerçekleştirilen projeler, toplumsal konularda farkındalık oluşturmayı amaçlıyor. Toplumda dezavantajlı gruplara yönelik, eğitim-öğretim ve beceri kazandırmayı sağlamaya yönelik çalışmalar gerçekleştirilirken, toplum sorunlarına çözüm üretmek ve gelişimine katkı sağlamak amacıyla üniversite ve halk bütünleşiyor, ötesinde de gerekli koordinasyon ve iletişim sağlanıyor.

            REKTÖR YILMAZ İLE BAĞ EVİ “GÖNÜL BAĞI” OLDU

            Öte yandan, Rektör Profesör Doktor Fatih Yılmaz’ın kampüs içerisindeki bağ evini dezavantajlı gruplara tahsis ederek palyatif bakım merkezi olarak kullanıma açması yüreklere dokundu. Bağ evinin “Gönül Bağı” olmasına vesile olan Rektör Yılmaz’ın bu hizmeti herkesin takdirini kazanırken hem üniversite hem de şehir yüreklere dokunan bu adımla büyük bir kazanıma sahip oldu. Tam da bu noktada Sosyal Sorumluluk, Gönüllülük ve Toplumsal Katkı Koordinatörü Doç. Dr. Tuba Karabey’in sözlerine kulak verelim:

“Palyatif bakım hasta ve hasta yakınları, çocuk evleri koordinasyon merkezinde kalan çocuklarımız, huzurevi sakinlerimiz ve engelli bireylerimiz ile toplumun her kesiminde yer alan gruplarla yakından çalışıyoruz. Özellikle üniversitemizde bulunan Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü ile bu noktada eş güdümlü bir biçimde faaliyet gösteriyoruz. Rektörümüz Prof. Dr. Fatih Yılmaz’ın kampüs içerisinde yer alan bağ evini palyatif bakım merkezine ve dezavantajlı grupların kullanımına tahsis etmesiyle birlikte toplumla gönül bağı kurulmasına vesile olacak bağ evi ‘GÖNÜL BAĞI’ olarak adlandırılmış ve etkinliklerin önemli bir kısmına ev sahipliği yapmıştır. Gönüllülük faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler ise ‘Gönül Bağından Sevgiye Uzanan Eller Projesi’ kapsamında gerçekleştirilmiştir.”

GENÇLER TOGÜ’YÜ TERCİH EDİYOR, TOGÜ TÜRKİYE'DE EN YÜKSEK ORANDA HİBE ALAN 4. ÜNİVERSİTE OLUYOR

Tokat’ın 32 yıllık marka üniversitesi TOGÜ, yurt çapında da dikkatleri üzerinde toplamayı başardı. Açıklanan rakamlara göre üniversite 2024 yerleştirme sonuçlarına göre ön lisans düzeyinde %100, lisansta %97 olmak üzere genel oranda %99 doluluğa ulaştı. Rektör Fatih Yılmaz’ın ifadeleriyle, “Yeni dönem programlarının doluluk oranlarının yüzde yüze yakın olması, TOGÜ’ye duyulan güvenin bir göstergesi” olarak kayıtlara geçti.

AFAD DUYURDU: Çanakkale ( Ege Denizi) açıklarında korkutan deprem! AFAD DUYURDU: Çanakkale ( Ege Denizi) açıklarında korkutan deprem!

Erasmus projelerinden de adından söz ettiren Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Türkiye’deki üniversiteler arasında en yüksek hibe alan 4. üniversite oldu. Türkiye’de 117 üniversite arasında 9. sırada yer alan TOGÜ’nün bu başarısı da yüzlerdeki sevinç ifadelerine yansıyor.

Afet yönetimi alanında lisans ve yüksek lisans öğrencisi olan tek üniversite TOGÜ

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi akademik anlamdaki ağırlığını ve eğimdeki öncü rolünü her gün yeni örneklendirmelerle güçlendiriyor. Projelerin toplumsal odaklı olarak yürütülmesinin yanında her türlü destekleyici önermelerle toplum yararına çalışmalar sürdürülüyor. Bu anlamda Türkiye’nin deprem gerçeği doğrultusunda akademik çalışmaların yapıldığı yer de TOGÜ.

Öte yandan TOGÜ, afet yönetimi alanında lisans ve yüksek lisans öğrencisi olan tek üniversite olarak ülke çapında dikkat çekiyor. Tokat’ın deprem riski taşıyan iller arasında yer alması, üniversitenin bu özelliğini daha da kıymetlendiriyor. TOGÜ son olarak Japonya’daki üniversitelerin iş birliğiyle deprem ve afetler konusunda yeni projeler yapmayı planlıyor.

TOGÜ, UI Greenmetric 2023 dünya üniversiteler sıralamasında dünyada ilk 250 üniversite arasında, Türkiye’de ise 98 üniversite arasında 16’ncı sırada

Çevreye duyarlılık, enerji ve iklim değişikliği, atık, ulaşım yönetimi ve sürdürülebilirlik konularında dünya üniversitelerini değerlendiren UI Greenmetric 2023 dünya üniversiteler sıralamasında Tokat’ın yüzünü güldüren bir gelişmeye de vesile oldu TOGÜ.

Sıralamaya göre Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi büyük bir başarı elde ederek dünyada 231’inci, Türkiye’de ise 98 üniversite arasında 16’ncı sırada, yine Türkiye’de Devlet Üniversiteleri arasında ise 11’inci sırada yer aldı.

Bitmedi: The Times Higher Education’nın 2024 raporuna göre 2024 Genç Üniversiteler sıralamasında TOGÜ 501-600 bandına yerleşti

2004’ten beri öğrenciler ve ailelere, akademisyenler, üniversiteler ve sektör için üniversiteler hakkında güvenilir performans verileri sağlayan THE (Times Higher Education)’nın 2024 raporu yayımlandı. Times Higher Education’ın dünyanın en iyi genç üniversitelerine yer verdiği 2024 Genç Üniversiteler sıralamasında TOGÜ 501-600 bandına yerleşerek büyük bir başarı elde etti. Dünyanın en iyi üniversitelerini listeleyen THE, üniversiteleri, öğretim, araştırma, bilgi transferi ve uluslararası görünüm misyonları açısından değerlendiriyor. 2024 yılında da 79 ülkeden 673 üniversite değerlendirmeye alındı. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Türkiye’deki vakıf üniversitelerinin de dahil olduğu sıralamada 40’ıncı olurken, sadece devlet üniversitelerinin yer aldığı sıralamada 24’üncü sıraya yerleşti.

Yeni gelen öğrencilere barınma konusunda yardım eli

Geçtiğimiz yıl Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz’ın girişimleriyle başlatılan yeni gelen öğrencilere yönelik barınma danışma hattı uygulaması büyük yankı yapmış, kurulan hat üzerinden yeni kayıt öğrencileri barınma konusunda yetkililerden bilgi ve destek almışlardı.

Aynı uygulama bu yıl da devam ettirildi. Öğrencilerin zorluk yaşamamaları ve kötü niyetli kişilere karşı farkında olmaları için barınma ile ulaşım konularında destek hattı kurulması, şehre yeni gelen öğrenciler ve aileleri tarafından memnuniyetle karşılanıyor.

TOGÜ öğretim üyeleri Japon araştırmacılarla önemli bir saha çalışması gerçekleştirdi

Japonya’nın JICA ve AMED kurumları tarafından desteklenen Türkiye’den de Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi’nin paydaş olarak yer aldığı “SATREPS” adlı proje kapsamında, Sivas ve Tokat’ta belirlenen noktalarda kene faunasının tespiti, kene türlerinin dağılım haritasının oluşturulması ve dağılımın iklimsel veriler kullanılarak değerlendirilmesi ile olası kene kaynaklı patojenlerin saptanması amacıyla saha çalışmaları yapıldı.

Proje kapsamında Japon araştırma ekibine Tokyo Üniversitesinden Dr. Yuki Shoshı, Dr. Kyoko Sawabe, Nippon Veterinerlik ve Yaşam Bilimleri Üniversitesinden Dr. Kandai DOI, TOGÜ Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Aykur, Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Keskin ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Çağlar Berkel kene toplanması ve tanımlanması konularında yardımcı oldu. Saha çalışması kapsamında toplanılan kenelerin tür teşhisleri TOGÜ Biyoloji Bölümü Parazitoloji Laboratuvarında yapıldı.

Tokatlılar artık kanser taraması için il dışına gitmek zorunda kalmıyor

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) tarafından alınan Pozitron Emisyon Tomografisi/Bilgisayarlı Tomografi (PET-BT) cihazı sayesinde Tokatlı vatandaşlar, kanser taraması için il dışına gitmek zorunda değiller artık. Alınan cihaz, TOGÜ dışında iki üniversitede yer alıyor.

Böylesine büyük bir imkânı şehre kazandıran Rektör Yılmaz’ın hastaların daha az radyasyona maruz kalarak daha nitelikli ve yüksek çözünürlüklü sonuçlar elde edebileceklerini söylemesi, hastaları ve hasta yakınlarını oldukça memnun etti.

Kolonya ve sıvı sabun üreten bir üniversite

Tokat Valiliği ve TOGÜ iş birliğiyle, TOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi İlaç/Kozmetik AR-GE Ürün Geliştirme Laboratuvarı'nda “Komana” markasıyla kolonya ve sıvı sabun üretimi gerçekleştiriyor. Laboratuvarda yetişen üzüm, şakayık ve zambaklardan elde edilen kolonya ve sıvı sabunlar, kalite ve içerik açısından da her türlü övgüyü hak ediyor.

Tokat’a katkı sağlayacak böylesine önemli bir proje ile Tokat’ta yetişen üzüm, şakayık ve akzambaklardan kolonya ve sabunlar üretiliyor.

Sonuç: TOGÜ, 32 yıllık görkemli birikimiyle geleceğe emin adımlarla yürüyor

            35 bini aşan öğrencisi, ön lisansta 120, lisansta 79, yüksek lisansta 85 ve doktorada 37 programda devam eden eğitim öğretimi, 1.500’ü aşan akademik ve 2.000’i aşan idari personeli ile Tokat’ın “bacasız fabrikası” TOGÜ, üniversiteler arasındaki yükselişini sürdürüyor. Her geçen yıl daha fazla öğrenci talebiyle karşılaşan üniversitenin şehre olan tartışmasız katkılarının ardında, elbette Tokatlı bir Rektörün olması en önemli etkenlerden biri.

Prof. Dr. Fatih Yılmaz’ın vizyonunun şehre yansımasıyla 32 yıllık akademik yolculuğunda yeni bir ivme kazanan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tokat’a, Tokatlılara, ülkeye ve dünyaya olan tartışmasız katkılarıyla göz kamaştırıyor. Bu katkıların yalnız akademik çalışmalarla değil; yüreklere dokunan, iz bırakan ve insana dair başarı hikayeleriyle taçlanan katkılar olduğunu da unutmamak gerek…

Editör: Bekir Binbaş