Bakan Yumaklı Tokat’ta sektör temsilcileriyle buluştu! Bakan Yumaklı Tokat’ta sektör temsilcileriyle buluştu!

Ankara'nın Çubuk ilçesinde stajyer olarak çalışan Eren Alperen Kocayavuz, trajik bir iş kazasında hayatını kaybetti. İnşaatta doğalgaz tesisatı döşeme işi yapan Kocayavuz, sabah saatlerinde dengesini kaybederek altıncı kattan asansör boşluğuna düştü. Ağır yaralanan genç, olay yerine gelen polis ve sağlık ekiplerinin müdahalesiyle Çubuk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ancak tüm çabalara rağmen kurtarılamadı.

Olayın ardından hastaneye gelen Staj ve Çıraklık Mağdurları Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Ankara Staj ve Çıraklık Mağdurları Dernek Başkanı Ferhat Salman, trajik kazanın detaylarını öğrenerek Kocayavuz'un ailesi ve yakınları ile görüştü. Salman, olay yerinde yaptığı incelemeler ve yakınların ifadeleri doğrultusunda, genç stajyerin inşaatta çalışmasının uygun olmadığını belirtti. Özellikle tehlikeli ve riskli işlerde stajyerlerin çalıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Salman, gençlerin bu tür işlerde çalıştırılmasının ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.

Salman, yaptığı açıklamada, "Bugün bir kardeşimiz, bir canımız daha gitti. Bizler her zaman şunu söylüyoruz, 15-16 yaşında da olsa inşaatlarda ve böyle tehlikeli işlerde öğrenci olarak kardeşlerimizin çalıştırılmaması gerekir. Yeter artık diyoruz, stajyer ölümlerine ve çırak ölümlerine!" dedi. Ayrıca, sosyal hizmetlerden gelen görevlilere, okullar kapalı olduğu halde öğrencilerin nasıl bu tür ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırıldığının araştırılması gerektiğini belirtti. Asansör boşluğunun kapatılmadığı bir ihmalkarlık olduğuna dikkat çeken Salman, konunun üzerine gidilmesi gerektiğini söyledi.

Ferhat Salman, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve diğer devlet büyüklerine seslenerek, stajyer ve çırakların çalışan işçi gibi görülmesi gerektiğini vurguladı. "Bu gençler öğrenci, bursiyer, kursiyer ise bu ölümler neden oluyor? Okullar tatil olduğu halde bu kazalar neden devam ediyor? Mesem kapsamında işverenlere gönderilen stajyer ve çırak kardeşlerimizin sigortalarının geçersiz olduğunu biliyoruz ve yaşıyoruz" diye konuştu.

Kocayavuz'un cenazesi, Çubuk Merkez Camii'nde kılınan öğle namazının ardından Çubuk Paşa Mezarlığı'na defnedildi. Bu trajik olay, tehlikeli işlerde stajyer çalıştırılmasının sonuçlarını bir kez daha gözler önüne serdi ve iş güvenliği konusunda alınması gereken önlemlerin önemini vurguladı. Federasyon olarak konunun takipçisi olacaklarını belirten Salman, "Bu ihmalkarlığın sorumluları hesap vermeli" dedi.

Muhabir: Emel Tekbaşoğlu Sürer