Adana’nın da aralarında bulunduğu 18 ilde dernekleşen mağdurlar, federasyon çatısı altında bir araya gelerek, seslerini duyurmak adına çeşitli etkinlikler düzenliyor.

"Sigorta Başlangıcı Sayılmayan Çalışma, Hak Kaybıdır"

Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu Başkanı Selçuk Aydın, yaptığı açıklamada çıraklık okulları ve meslek liselerinin, ülkenin ara eleman ihtiyacını karşılamada önemli bir rol oynadığını vurguladı. Aydın, “Ülkemizde ara eleman açığının her geçen gün arttığı bu dönemde, velileri ve öğrencileri meslek liselerine teşvik etmek önemlidir. Ancak staj döneminde yapılan fiili çalışmanın sigorta başlangıcı olarak kabul edilmemesi, büyük bir hak kaybıdır. Staj sürecinde yapılan sigortanın emeklilikte başlangıç sayılması gerekir,” dedi. Aydın, ülkenin gelişmesi için ara elemanların önemine dikkat çekerek, bu mağduriyetin çözülmesi gerektiğini belirtti.

"Staj Mağdurlarının maduriyetleri giderilmeli"

Federasyon Başkanı Selçuk Aydın, milyonlarca meslek liseli ve çıraklık okulu mezununun yıllardır bu mağduriyetin giderilmesini beklediğini ifade etti. Aydın, Anayasa’nın eşitlik ilkesine atıfta bulunarak, birçok meslek grubuna geriye dönük borçlanma hakkı tanındığını, aynı hakkın staj ve çıraklık mağdurlarına da verilmesi gerektiğini savundu. Özellikle 2006 yılından sonra sosyal güvenlik alanında önemli düzenlemeler yapıldığını belirten Aydın, “Yeni yasa ile birçok sigortalı lehine düzenleme yapıldı. Ancak bu hak genele yayılmadığı için meslek liseleri ve çıraklık okulları gibi alanlarda büyük mağduriyetler ortaya çıktı,” dedi.

"Staj Mağduru Olacağımı Bilseydim, Kendi Sigortamı Başlatırdım"

Adana Çobanoğlu Ticaret Meslek Lisesi’nde Bankacılık bölümü mezunu olan Figen Dinçsoy, 1996 yılında yaptığı zorunlu stajın kendisi için bir hayal kırıklığı olduğunu dile getirdi. Dinçsoy, haftanın iki günü okula gidip, üç gün staj yaptığını anlatarak, “Öğretmenlerimiz bize verilen SSK Sicil Kartlarıyla ilgili olarak, ‘Bu SSK kartının değerini emekli olurken göreceksiniz’ derlerdi. Ancak staj sigortasının emeklilikte başlangıç sayılmadığını yıllar sonra öğrendim. Bunu bilseydim, bir işyerinde çalışıp kendi sigortamı başlatırdım,” dedi. İki çocuk annesi Dinçsoy, staj mağdurlarına borçlanma hakkı verilmesi ve staj süresinin sigorta başlangıcı sayılması gerektiğini belirtti.

Akbank müşterilerine kötü haber! Akbank müşterilerine kötü haber!

"Mücadele Kararlılıkla Devam Ediyor"

Adana’daki staj ve çıraklık sigortası mağdurları, hak mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor. Dernekler, federasyon çatısı altında birleşerek çeşitli mitingler, çalıştaylar ve sosyal medya kampanyaları düzenliyor. STK'lar, meslek örgütleri, sendikalar, iktidar ve muhalefet partilerini de ziyaret eden mağdurlar, destek arayışlarına devam ediyor.

Mağdurlar, staj sigortasının emeklilikte başlangıç sayılması ve geriye dönük borçlanma hakkı tanınması taleplerini dile getirerek, bu hak mücadelesinde kararlı olduklarını ifade ediyor.

Muhabir: Emel Tekbaşoğlu Sürer