Geçen hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan yasa teklifi ile kredi kartı sahiplerinden Savunma Sanayi Fonu'na katkı payı alınması öngörülüyor. Bu düzenleme kapsamında, limiti 100 bin TL ve üzeri olan kredi kartı sahiplerinden her yıl 750 TL katkı payı kesilecek. Uygulamanın getireceği yük, ortalama bir çekirdek aile için yıllık 3.724 TL'ye kadar çıkabileceği hesaplanıyor.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde Erasmus Days 2024 etkinlikleri başladı! Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde Erasmus Days 2024 etkinlikleri başladı!

5 Milyon Kişiden 23,7 Milyar TL Toplanacak

Yasa teklifi uyarınca, limiti 100 bin TL ve üzeri olan yaklaşık 5 milyon kredi kartı sahibi her yıl 750 TL ödemek zorunda kalacak. Bu durum, toplamda 23 milyar 750 milyon TL’nin Savunma Sanayi Fonu'na aktarılmasını sağlayacak.

Taşınmaz ve Araç Satışlarında Ek Yük

Taslakta dikkat çeken bir diğer düzenleme de taşınmaz ve araç satışları üzerinden alınacak katkı payı. Noterlerde yapılacak işlemler için ek bir pay alınacak, araçların satış ve tescil işlemlerinde 1.500-3.000 TL arasında bir katkı payı ödenecek. Tapu ve gayrimenkul satışlarından da ciddi miktarda ek gelir elde edilecek.

50 Milyar TL Damga Vergisinden

Düzenlemenin en önemli ayaklarından biri de damga vergisi. Maliye'nin bu yıl 143 milyar TL damga vergisi toplaması beklenirken, bunun 50 milyar TL’si fon için ayrılacak. Sosyal güvenlik kurumlarına verilen sigorta prim bildirgeleri gibi işlemlerden alınacak vergilerin fon payı olarak aktarılması planlanıyor.

Drone ve Kol Saatlerine ÖTV

Ayrıca, yeni düzenlemede drone ve kol saatlerinden yüzde 20 oranında ÖTV alınması da öngörülüyor. Bu yeni vergilerle birlikte vatandaşların üzerindeki mali yükün artması bekleniyor.

Kaynak: Karar