Sabah saatlerine kadar süren müzakereler sonucunda kabul edilen kanun, sokak hayvanlarıyla ilgili önemli değişiklikler getiriyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu'nun da katıldığı görüşmelerde, muhalefet milletvekilleri kanunun kabul edilmesine tepki gösterdi.

Yeni Düzenlemeler ve İlkeler

Kanunun 15. maddesinde yer alan değişikliklere göre, bakımevine alınan köpeklerden tehlike arz eden veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunanlar, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesi gereğince ötenazi yapılabilecek. Hayvanları Koruma Kanunu'na "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklenerek, sahipsiz hayvanların bakımevine alınması ve rehabilite edilmesi zorunlu hale getirildi.

Sahipsiz Hayvanların Korunması

Sahipsiz hayvanların sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunlu hale getirildi. "Yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında değişiklik yapıldı. Yeni tanıma göre hayvan bakımevleri, "Bakanlıktan izin alınarak kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği tesis" olarak belirlendi.

Hayvan Bakım Evlerinin Rolü

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve buralarda rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılmaları esas alındı. Hayvanları korumaya yönelik hükümlere aykırı hareket eden kişilerin hayvan bulundurması yasaklanacak ve hayvanlarına el konulacak. Sahipli hayvanın sahibi tarafından terk edilmesi kabahati 60 bin liraya çıkarıldı. Yerel yönetimler, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak.

Yaptırımlar ve Teşvikler

Belirtilen kaynağı ayırmayan veya başka amaçlar için kullanan belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevleri kurmak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak. Kedi ve köpek sahipleri ise hayvanlarını 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.

İŞKUR'dan engelli ve eski hükümlülere iş kurma desteği başladı! İŞKUR'dan engelli ve eski hükümlülere iş kurma desteği başladı!

Kanunun temel amacı ne?

Kanunun temel amacı, sokakta bakıma ve korunmaya ihtiyacı olan sahipsiz hayvanların sayısını azaltmak ve hayvanların daha iyi koşullarda yaşamalarını sağlamak. Bu kapsamda, yerel yönetimlerin ve gönüllü kuruluşların iş birliği içinde çalışması teşvik edilecek. Yasayla birlikte, sahipsiz hayvanların korunması, rehabilitasyonu ve sahiplendirilmesi konularında daha sistematik ve etkili bir yaklaşım benimsenmiş olacak.

Muhabir: Elvan Mert