Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) "küresel sağlık acil durumu" ilan ettiği maymun çiçeği virüsü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Özlü, Covid-19 pandemisinden farklı olarak, maymun çiçeği virüsünün daha düşük bir bulaşma riski taşıdığını ve yeni bir pandemi tehlikesi beklemediklerini belirtti.

Bulaşma Yöntemleri Farklı

Prof. Dr. Özlü, maymun çiçeği virüsünün Covid-19'a kıyasla daha zor bulaştığını vurguladı. Covid-19'un hava yoluyla kolayca yayılabilmesine karşın, maymun çiçeği virüsü genellikle yakın temas ve cilt döküntüleriyle bulaşıyor. Cinsel ilişki, sarılma ve hatta hastanın kullandığı eşyalarla temas gibi durumlar virüsün yayılmasına neden olabiliyor. Ancak, Özlü'ye göre, Covid-19'daki gibi hızlı ve geniş çaplı bir yayılma beklenmiyor.

Yeni kan grubu keşfedildi: MAL Yeni kan grubu keşfedildi: MAL

Ölüm Oranları ve Tedavi

Maymun çiçeği virüsü nedeniyle ölüm oranlarının, özellikle Afrika'da daha yüksek olduğunu belirten Özlü, Avrupa Birliği ülkelerinde ölüm vakalarının nadir görüldüğünü ifade etti. Bu farkın, Afrika'daki sağlık hizmetlerine erişim eksikliğinden kaynaklanabileceğini dile getirdi. Hastalığın, genellikle 2-4 hafta süren destek tedavileri ile iyileşme gösterdiğini de ekledi.

Mutasyon Riski Düşük

Prof. Dr. Özlü, Covid-19 ile sıkça karşılaşılan mutasyon riskinin, maymun çiçeği virüsünde düşük olduğunu söyledi. DNA virüsü olan maymun çiçeğinin, mutasyon geçirme ve yeni varyantlar oluşturma olasılığının Covid-19’a göre daha az olduğunu belirtti.

Sonuç olarak, Prof. Dr. Tevfik Özlü, maymun çiçeği virüsünün Covid-19 ile kıyaslandığında daha sınırlı bir tehdit oluşturduğunu ve yeni bir pandemi riski taşımadığını ifade etti.

Kaynak: aa