Adayken söz verdi, başkanken yerine getirdi Adayken söz verdi, başkanken yerine getirdi

Akaryakıt Fiyatlarına Genel Bakış

Akaryakıt fiyatları, Brent petrol fiyatları ve döviz kurlarındaki dalgalanmalara bağlı olarak sürekli değişim gösteriyor. Hem benzin hem motorin fiyatları, araç sahipleri tarafından yakından takip edilirken, LPG fiyatlarında da artışlar sürücüler için önemli bir maliyet unsuru haline geliyor.

4 Eylül itibarıyla geçerli olacak güncel akaryakıt fiyatları ise şu şekilde:

İstanbul Avrupa Yakası:
Benzin: 43,22 TL
Motorin: 43,15 TL
LPG: 23,73 TL

İstanbul Anadolu Yakası:
Benzin: 43,11 TL
Motorin: 43,08 TL
LPG: 23,19 TL

Ankara:
Benzin: 43,53 TL
Motorin: 43,56 TL
LPG: 23,74 TL

İzmir:
Benzin: 44,03 TL
Motorin: 44,08 TL
LPG: 23,49 TL

Tokat:
Benzin: 44,23 TL
Motorin: 44,26 TL
LPG: 24,24 TL

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Hesaplanıyor?

Türkiye'de akaryakıt fiyatları, birçok değişkenin etkisiyle hesaplanıyor. Fiyatlar, Gümrüksüz Rafineri Fiyatı üzerine eklenen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payı ile belirleniyor. Bu eklemelerden sonra, KDV hariç fiyat hesaplanıyor.

Rafineri fiyatı, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan CIF Akdeniz ürün fiyatları ve döviz kurlarına göre belirleniyor. Bu fiyatlar günlük olarak güncelleniyor ve rafineri tavan satış fiyatındaki değişiklikler de buna ekleniyor.

Sürücüler Üzerindeki Etkisi

Özellikle LPG'ye yapılan bu son zam, ticari araç kullanıcıları ve LPG'li araç sahipleri için maliyetleri artıracak. Fiyatlardaki bu değişim, Brent petrol fiyatlarının dalgalı seyrine ve döviz kurundaki hareketlere bağlı olarak daha da etkili olabilir.

Muhabir: Emel Tekbaşoğlu Sürer