Gazi Üniversitesi'nin 2024-2025 Akademik Yılı açılışında konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa tartışmalarında Anayasa'nın ilk dört maddesine dokunulmayacağını vurguladı. Kurtulmuş, Anayasa'nın 3. maddesine yönelik yaptığı açıklamaların çarpıtıldığını ve bunun bir algı operasyonu olduğunu savundu.

Tokat’ta Hava Soğuyor: Sert Düşüş Bekleniyor! Tokat’ta Hava Soğuyor: Sert Düşüş Bekleniyor!

"Yeni Anayasa İçin Güçlü Destek İstiyoruz"

Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmalarının önemine değinerek, sadece metin değişikliklerinin yeterli olmadığını söyledi. 1961 ve 1982 Anayasalarının birçok maddesinin değişmesine rağmen "darbeci ve seçkinci" anlayışın bazı maddelerde gizli kaldığını öne süren Kurtulmuş, bu anlayışın milletin gücü üzerine yükselen bir devlet anlayışıyla değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

"Devletin Ülkesi ve Milleti Olmaz"

Kurtulmuş, Anayasa'nın 3. maddesindeki “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü” ifadesine eleştirilerde bulunarak, bu tabirin "Milletin devleti ve ülkesinin bölünmez bütünlüğü" şeklinde değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Devletin ülkesi ve milleti olmaması gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, bu anlayışın devletçi ve seçkinci bir yaklaşımı yansıttığını dile getirdi.

"Algı Operasyonu Yapılıyor"

Bu açıklamalarının ardından gelen tepkilere yanıt veren Kurtulmuş, Anayasa'nın 3. maddesiyle ilgili yapılan tartışmaların bir algı operasyonu olduğunu iddia etti. Kurtulmuş, “İlk 4 madde ile ilgili tartışma başlatılması sürece zarar verir. 3. maddeye dair tartışmalar ise tamamen haksızdır” dedi.

Kaynak: İHA