Haber-Foto: Mustafa Işık

Intermob 2024 Fuarı, sektörün uluslararası buluşma noktası oldu Intermob 2024 Fuarı, sektörün uluslararası buluşma noktası oldu

Bakışlı Köyü'nde yaşayan ve on yılı aşkın süredir kudret narı yetiştiriciliği yapan Yusuf Ay, bu şifalı bitkinin kullanımını ve faydalarını Tokat Hürsöz muhabiri Mustafa Işık'a anlattı. Ay, "Kendi bahçemizde bu ürünü fasulye gibi yılda bir defa ekiyoruz. Kudret narı toprakta 11. veya 12. aya kadar kalıyor ve yetiştirdiğim ürünleri Sivas ve İstanbul'a gönderiyorum. Ayrıca burada pazarda dostlarıma da veriyorum." dedi.20240911 133957-1

Mide Hastalıklarına Doğal Çözüm
Yusuf Ay, kudret narının özellikle mide hastalıklarına iyi geldiğini belirterek, kullanımının oldukça basit olduğunu söyledi. "Çekirdeklerini ayırdıktan sonra blenderde çekiyorsunuz. Çekirdekleri de blenderde parçalayıp kristal zeytinyağıyla karıştırarak bir karışım elde ediyorsunuz. Sabahları aç karnına bir tatlı kaşığı alıyorsunuz ve bu uygulamayı bir iki ay boyunca sürdürdüğünüzde faydalarını görüyorsunuz." ifadelerini kullandı.20240911 133536-1Kendi Deneyimleriyle Kanıtladı
Yusuf Ay, bu doğal tedaviyi ailesinde de kullandığını belirtti. "Mesela gelinimin mide ülseri vardı. Yirmi gün boyunca kudret narı karışımını kullandıktan sonra ameliyat olmasına gerek kalmadı. Maşallah, ameliyatı kurtardı." dedi.

Kudret Narı Fiyatı Sabit
Kudret narının kilosunun 100 lira olduğunu belirten Ay, fiyatın sabit olduğunu ve kaç kilo alınırsa alınsın değişmediğini dile getirdi. "Ne yazık ki, burada herkes bu ürünü bilmiyor. Ancak ben burada tanıttım ve on yılı aşkın süredir kendi bahçemde yetiştiriyorum." diyerek sözlerini tamamladı.20240911 133523
Kudret Narı Faydaları Nelerdir?
Kudret narı magnezyum, çinko, potasyum, fosfor, beta karoten, sodyum, C vitamini, A vitamini, B vitamini ve D vitamini açısından zengindir. Vitamin hem de mineral deposu olan kudret narı, zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur, hücresel hasarı önler, kan şekerini düşürür, solunum sistemini rahatlatır, kan dolaşımına katkı sağlar ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

Kudret narının sağladığı faydalar genel olarak şunlardır:
•    Kudret narı zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur
•    Diyabeti kontrol altında tutup, kan şekerini düşürür
•    Solunum yolu rahatsızlıklarının neden olduğu semptomları hafifletir
•    Kudret narı kan dolaşımına katkı sağlar
•    Kolit, gastrit ve ülser tedavisine yardımcıdır
•    Gece görüşünü artırıp, göz sağlığını korur
•    Enfeksiyon hastalıklarına karşı etkilidir
•    Üst solunum yolu rahatsızlıklarının belirtilerini azaltır
•    Saç dökülmesine iyi gelir
•    Cilt problemleri ve rahatsızlıklarını giderir
•    Sindirim sistemini düzenleyip, kabızlığın ve hazımsızlığın giderir
•    Kalp damar sağlığını destekler, kötü huylu kolesterol değerini düşürür
•    Kemik gelişimine katkı sağlar
•    Kilo verme sürecine yardımcı olur
•    Zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur
•    Kudret narı, detoksifikasyon etkisi yaratarak zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu durum kudret narının başlıca faydalarından biridir. 

•    Diyabeti kontrol altında tutup, kan şekerini düşürür
•    Kudret narı, anti diyabetik etkiler taşıyan bir meyvedir. Bu etkileri sayesinde kudret narının kan şekerini düşürerek diyabeti kontrol altında tuttuğu bilinir.

Solunum sistemini destekler
Anti-histamin, antiinflamatuar, balgam söktürücü ve antiviral özellikleri bulunan kudret narı sağlıklı bir solunum sistemi için faydalı bir meyvedir.

Kan dolaşımına katkı sağlar
Kudret narının faydalarından bir diğeri de kan dolaşımına katkı sağlamasıdır. Kudret narı meyvesi kan akışını iyileştirerek sağlıklı kan dolaşımını destekler.

Kolit, gastrit ve ülser gibi rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olur
Kudret narı, sindirimi uyarıcı görevi görerek bu doğrultuda kolit, gastrit, ülser ve hazımsızlık gibi mide problemlerine iyi gelir.

Gece görüşünü artırıp, göz sağlığını korur
Beta-karoten ve A Vitamini bakımından zengin bir meyve olan kudret narı bu özellikleri sayesinde göz sağlığını koruyucu etki yapar. Ayrıca kudret narı katarakt gibi görmeyle ilgili sorunların üstesinden gelmeye de yardımcı olur.

Enfeksiyon hastalıklarına karşı etkilidir
Antiinflamatuar ve antiviral özellikleriyle öne çıkan kudret narının vücuttaki enfeksiyon hastalıklarına ve iltihaplara iyi geldiği kabul edilir.

Saç dökülmesine iyi gelir
Kudret narının aynı zamanda saç büyümesini teşvik etmesinin yanı sıra saç dökülmesine de iyi geldiği değerlendirilir. 

Cilt problemleri ve rahatsızlıklarını giderir
A ve C vitaminiyle birlikte güçlü antioksidan özellikler barındıran kudret narı cilt parlaklığını artırır, ciltte meydana gelen rahatsızlıklara çözüm olur ve daha sağlıklı bir cilt sağlığına destek verir.

Kilo verme sürecine yardımcı olur
Kalorisi düşük, lif oranı yüksek ve tok tutucu bir meyve olan kudret narı aynı zamanda kilo verme sürecine de katkı sağlar. Ancak buradaki kriter kudret narının aşırı tüketilmemesi gerektiğidir.

Editör: Mustafa Işık