Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerine yönelik yapılan denetimlerde önemli bir tespitte bulunarak 700 bin mükellefin beyanname vermediğini açıkladı. Şimşek, bu mükelleflerin cezalı işlem yapılmak üzere ilgili vergi dairelerine bildirileceğini duyurdu.

Avrupa sel felaketi: Wrocław'da sel dalgası zirveye ulaşırken ölü sayısı 23'e ulaştı Avrupa sel felaketi: Wrocław'da sel dalgası zirveye ulaşırken ölü sayısı 23'e ulaştı

Geniş Kapsamlı Denetimler Başladı

Bakan Şimşek, kira gelirlerine ilişkin beyan dönemi sona erdikten sonra Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) kapsamlı bir çalışma yürüttüğünü belirtti. Özellikle yüksek kira bedelleri olan konutlar ve kısa süreli kiralamalar üzerinde yoğunlaşan denetimlerde, bankalar üzerinden yapılan kira ödemeleri detaylı bir şekilde incelendi. Şimşek, bankalardaki IBAN'lara yapılan ödemeler üzerinden gerçekleştirilen kontroller sonucunda, kira geliri elde eden yaklaşık 700 bin mükellefe, beyanname vermeleri gerektiğine yönelik bilgilendirme ve hatırlatma SMS'leri gönderildiğini söyledi. Ayrıca, yaklaşık 1,5 milyon konutta fiili denetim çalışması başlatıldığına dikkat çekti.

153 Milyon Liralık Vergi ve Ceza İhbarnamesi Düzenlendi

Denetimler sonucunda, vergi dairesi memurları tarafından 400 binden fazla adreste fiili kontroller gerçekleştirildi. Bu kontrollerin ardından, beyanname vermeyen mükellefler için yaklaşık 153,4 milyon liralık vergi ve ceza ihbarnamesi düzenlendi. Bu durum, vergi dairelerinin kira gelirlerini beyan etmeyen mükellefler üzerindeki denetimlerinin ne kadar sıkı olduğunu gözler önüne serdi.

1,8 Milyon Mükellef Beyanname Verdi

Şimşek, denetimlerin ardından uyum göstererek beyanname veren 46 bin kişinin 200,7 milyon liralık gelir vergisi beyan ettiğini açıkladı. Ayrıca, kira geliri elde edenlerin hızlı ve kolay şekilde tespit edilebilmesi amacıyla Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil'e "Kira bildirim formu" eklendi. Bu form sayesinde, 23 binden fazla kiracı tarafından kiralanan taşınmazlara ilişkin bilgi elektronik olarak GİB'e bildirildi. Sonuç olarak, beyan dönemi içinde 1 milyon 811 bin mükellef beyanname vererek 399,2 milyar lira matrah ve 126,9 milyar lira vergi beyan etti.

Pişmanlıkla Beyanname Verenlere Cezasız İmkan

Beyanname vermeyen mükelleflerin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanname vermeleri durumunda, vergi ziyaı cezası kesilmeyeceğini hatırlatan Şimşek, mükelleflerin beyannamelerini Hazır Beyan Sistemi üzerinden elektronik ortamda verip, vergilerini banka kartı veya kredi kartıyla ödeyebileceğini belirtti. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin kararlılıkla süreceğini vurgulayan Şimşek, “Vergide adalet ve etkinliği artırıyoruz. Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların takipçisi olacağız” dedi.

Kaynak: aa