Yeni kan grubu keşfedildi: MAL Yeni kan grubu keşfedildi: MAL

Türkiye’nin balık ihtiyacının önemli bir kısmının karşılandığı Karadeniz’de, balıkçılar 1 Eylül’de başlayacak yeni av sezonuna hummalı bir şekilde hazırlanıyor. Yıpranmış ağlarını onaran, tekne, motor ve radarlarının bakımını tamamlayan Karadenizli balıkçılar, yeni sezona umutlu bir başlangıç yapmayı hedefliyor.

Thumbs B C 387Fcd67117D8547B2Adf3D7852573E8

Samsun’da Sezon Hazırlıkları Tamamlanıyor
Karadeniz’in en önemli liman şehirlerinden biri olan Samsun’da da balıkçılar, dört buçuk aylık bir aranın ardından mavi sulara açılmak için gün sayıyor. Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun’un Karadeniz’de 210 kilometrelik bir kıyı şeridine sahip olduğunu belirterek, kentin su ürünleri avcılığında Türkiye’de önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti. Sağlam, "Geçen yıl avcılıktan 58 bin ton, yetiştiricilikten ise 13 bin 800 ton olmak üzere toplam 71 bin 800 ton üretim gerçekleştirdik." dedi.

Sağlam, bu yıl palamutun bol olacağını öngördüklerini dile getirerek, “2024 Ağustos ayına geldiğimizde denizde palamudun çok olacağını ve bunun yanında diğer balık türlerinin de iyi olacağını düşünüyoruz. Balıkçılıkta en önemli faktör ise iklim şartları. Hamsi, çaça, özellikle palamut gibi Karadeniz’e has balıklarımızın avlanabilmesi için su sıcaklığının düşmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Balıkçılar Yeni Sezona Umutla Bakıyor
Samsun’un 19 Mayıs ilçesindeki Dereköy Limanı'nda yeni sezon için hazırlıklarını sürdüren balıkçılardan Orhan Karaosman, hazırlıklarının son aşamaya geldiğini belirtti. Karaosman, “Kayıklarımızı bakıma çektik, boyasını yaptık, tamir gereken yerleri onardık. Büyük kayıklar ağlarını hazırladı ve gemilere yükledi. Geçen sene iyi bir av sezonu geçirdik, bu yıl daha iyi bir sezon bekliyoruz." diye konuştu.

Balıkçılardan Adnan Tığ ise bu yıl bereketli bir sezon beklediklerini vurgulayarak, “Öngörülere göre palamut, çinekop ve istavrit iyi görünüyor. Ufak tekneler oltaya çıktığından, denizde bereketin olacağı az çok belli oluyor," dedi. Tığ, yeni sezona umutlu baktıklarını ifade ederek, “Ağlarımızı gözden geçiriyoruz. Akaryakıt fiyatları biraz yüksek olsa da bereketli bir sezon olacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Son olarak, balıkçı Kamil Tığ da ağlarının onarımını tamamladıklarını belirterek, “Geminin bakımıyla 2-3 ay uğraştık. Allah izin verirse 1 Eylül’de ‘Vira bismillah’ deyip denize açılacağız. Bu sene palamut çok. Palamut erken çıkıp, Karadeniz’de erken gidiyor." diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: Mustafa Işık