14-07-2024 Pazar. Turhal yönüne sabah 7, 30 da bir arkadaşla özel arabamla yola koyulduk. Sabahın erken saatlerinde Turhal yönünden Tokat’a gelen arabaların ardı arkası kesilmiyordu. Bu gün neden yollar bu kadar kalabalık dediğimde; “Ağabey, bugün KPSS sınavı var ondan yollar kalabalık.”  Merakın çeşitli marka arabaların ardı ardına heyecanla Tokat’a doğru gelişleriydi. Kelebeklerin ışığa uçuşmaları gibilerdi.

         Her arabada bir umut bir heyecan vardı. Kim bilir hayallerini süsleyen kamu personeli olmak için kaç yılının emeği vardı. Gelecekte kurduğu hayalleri, duyguları, umutları vardı. Her adayda bir umut, her umutta memlekete hizmet arzusu taşıyordu. Turhal’dan Tokat yönüne kaç araç geliyordu acaba? Yanımda ki arkadaşa “ Bir dakikada yanımızdan kaç taşıt geçiyor sayar mısın? Dedim. Arkadaşım saydı bir dakikada 75 taşıt yanımızdan geçtiğini söyledi. Bir dakika da 75 taşıt geçtiyse bir saatte kaç taşıt geçer. 75x 60= 4500 taşıt geçer. Sınav 10 da başlayacak. 7.30 dan 9.30 arası iki saat, tahmini; 4500 x 2 = 9000 bin taşıt. Niksar yolu yönünden ve Sivas yolu yönünden de bir o kadar taşıtın Tokat’a girdiğini düşünürsek Tokat da ki trafiği siz düşünün... Kim bilir toplu taşıtla kaç kişi gelmiştir.

    135 sınav merkezinde 1,5 milyon kişi bu sınava katıldı. 120 soru soruldu 130 dakikada yanıtlanması istendi. Bu sınavlara 270 binden fazla görevli yer aldı. Tokat ilinde 13.378 kişi KPSS katıldı. Ülkenin dört bir yanında sınav merkezlerine hareket eden taşıt sayısını, insanların umudu, hayali geleceğe yapacağı planları vardı.

     Birde sınava giremeyenler var. Memlekette bu kadar iş isteyen birey varsa, işsizlik sayısını düşünmek bile istemiyorum. Devlet vatandaşına önce sağlık, sonra eğitim, barınma ve iş imkânı sağlamakla görevlidir. Vatandaş da vergisini, askerliğini, oy kullanma ve kanunlara uyma görevlerini eksiksiz yerine getirmekle görevlidir.

         Not; yaptığım bu hesaplama tamamen tahminidir. Kesin bir sonuç içermemektedir.

       Süleyman Erkan 18-07-2024 Bedesdenlioğlu-Tokat