Tarihi Tokat Deveciler Hanı, İpek Yolu (Silk Road) Museum Hotel oldu. Turizm sektöründe faaliyet yürüten Tokatlı Ayhan-Murtaza Kalender kardeşlerin Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden 35 yıllığına kiraladığı tarihi hanın butik otel konseptiyle işletilmeye başlaması Tokatlıları, turizmcileri mutlu etti.

Akbank müşterilerine kötü haber! Akbank müşterilerine kötü haber!

            Ayhan ve Murtaza Kalender, son 2 yıldır restorasyon için büyük uğraş verdikleri Deveciler Hanı, Silk Road (İpek Yolu) Museum Hotel olarak adlandırdılar. Kadim şehir Tokat’ta Osmanlı döneminde 1488 yılında tarihi İpek Yolu üstünde inşa edilen Deveciler Hanı, 536 yıllık tarihi ile Tokat’ın 900 Adımda 900 Yıllık tarihi eserlerin görülebildiği Sulusokak Semti’nde bulunuyor. Restorasyonu tamamlanan butik otelin açılışı için 08 Haziran Cumartesi günü tören yapılacak. Bu tören öncesi, Kalender kardeşler, Tokatlı basın mensuplarına, desteklerini gördüğü bir önceki dönem Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu’na, Tokat Vakıflar Bölge Müdürü Sebahattin Erdoğan’a, turizmde konaklama sektörünün diğer temsilcilerine, aile yakınlarına akşam yemeği ikramında bulundu. Tokat Hürsöz ve Tokat Haber yayın grubunu temsilen gazeteciler Fatih Kılıç, Nurhan İçmez, Mihriban Koçaker, A Haber Temsilcisi Murat Onur ve kameraman Halil İbrahim Yel, Gezen Basın ekibinden Sercan Ay, Aybike Gamze Gazioğlu, Son Dakika temsilcisi Ahmet Demirağ, Haberim Var ekibinden Erhan Özgen basın mensuplarından katılan isimler oldular.

GAZETECİ FATİH KILIÇ’TAN TEBRİK PAYLAŞIMI

Gazeteci Fatih Kılıç, Tokat Deveciler Hanı’nın Tokat’ta butik otel olarak hizmet verecek olmasından ötürü mutluluğunu beyan ederken sosyal mecra hesabından şu paylaşımı yaptı.

Gülen, güldüren, KALENDER Tokatlılar!

* Gülmek ve güldürmek, gülümsetmek, insanları mutlu görmek benim en iyi vitamin ilacımdır, diyor Murtaza Kalender...
* Murtaza Kalender kimdir? Tokatlıdır. Tokat'ta 900 Adım'da 900 Yıllık tarihin gezilebildiği Sulusokak'taki tarihi Deveciler Hanı için yatırım yapan KALENDER kardeşlerdendir.
* Tarihi DEVECİLER HANI'na milyonlarca lira yatırım yapan MURTAZA ve AYHAN KALENDER kardeşler, SİLK ROAD (İPEK YOLU) MUSEUM HOTEL adıyla işletmeye başlayacaklar. Açılışa hazır hale geldi. 05 Haziran Çarşamba günü, davetlilere ilk akşam yemeği ikramı ve konaklama hizmeti sunulacak.
* İnşallah yüzleri hep güler, Tokat'taki yatırımları ile Tokat'ın marka değerlerinden olurlar. Çünkü Tokat'a yurt dışından epey bir turist gelecektir. Şimdiden başarılar dileriz.

TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ TARİHİ BUTİK OTELLERİNDEN BİRİ TOKAT'TA AÇILIYOR

650 yıllık Deveciler Hanı Türkiye'nin en önemli tarihi butik otellerinden biri olma iddiasıyla Tokat'ta turizme kazandırıldı. 8 Haziran'daki açılış öncesi butik otel Tokat Basınına tanıtıldı.

Anadolu'da İpek Yolu güzergahında bulunan kervansarayların şehir içi uygulamalarına örnek teşkil eden Tokat'taki 650 yıllık Deveciler Hanı, Silk Road Museum Hotel adı ile turizme kazandırıldı. 

8 Haziran Cumartesi günü açılışı yapılacak olan Deveciler Hanı Silk Road Museum Hotel'de açılış öncesi 05 Haziran günü akşamı ufak bir davet düzenlendi. Basın mensuplarına mekan tanıtılırken hem Türk hem yöresel hem dünya mutfağına hakim olan otelin mutfağı da tadılmış oldu.

Tarihi hanı otel olarak turizme kazandıran Travel Shop Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Kalender ve Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Kalender'in ev sahipliğindeki gecede Tokat Vakıflar Bölge Müdürü Sebahattin Erdoğan, Tokat Belediyesi Eski Başkanı Eyüp Eroğlu da yer aldı. Tokat'ta turizm ve otelcilik sektöründe hizmet veren birçok isim de geceye katıldı.

Deveciler Hanı Plaket

KALENDER KARDEŞLERE HİZMET PLAKETİ

Tokat Vakıflar Bölge Müdürü Sebahattin Erdoğan tarafından Travel Shop Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Kalender'e Tokat'a kazandırdığı hizmetten ötürü plaket verildi.

SİLK ROAD MUSEUM HOTEL'İN MUTFAĞI HAKKINDA

Silk Road Museum Hotel'in mutfağı Asya baharatları ile Avrupa yemeklerini buluşturmayı seven Şef İsmail Kalkan'a emanet. Şef İsmail Kalkan, Türkiye'nin aşçılarıyla ünlü şehri Bolu doğumlu. Hilton, Sheraton gibi büyük otel markalarında hizmet veren Kalkan, yurtdışında Kazakistan, Özbekistan, Tunus, Romanya, Balkan ülkeleri, Kosova gibi 6 ülkede hünerlerini göstermiş, tecrübeli bir isim olarak öne çıkıyor. Aşçılık baba mesleği olan Kalkan'ın oğlunun da Norvaç'te aşçılık yaptığı öğrenilirken kendisinin Silk Road Museum Hotel'in mutfağı için özel olarak Tokat'a getirildiği belirtildi. Hem dünya mutfağına hem yöresel mutfağa hakim olan Şef Kalkan, gecede birbirinden lezzetli bir menü sundu. Masada kaya koruğu turşusu ve erik turşusu ise dikkat çekti. Otelde hem yöresel hem de dünya mutfağına ait birçok farklı tat yer alacak. 

MURTAZA KALENDER: “ULUSLARARASI VİZYON KOYDUK”

Oteli Tokat’a kazandıran Murtaza Kalender tanıtım için yaptığı selamlama konuşmasında vizyon vurgusunu öne çıkardı. Kalender konuşmasında "Tokat'la ilgili bir hayalimiz vardı yıllarca. Bu hayalimizi gerçekleştirmenin onuru ve gururu içerisindeyiz. Buraya gerçekten uluslararası bir vizyon koyduk. 1488 yılında inşa edilmiş, dünyanın en şık, en güzel otelini tekrardan sizlerin destekleriyle restore ederek hizmete sokmanın gerçekten büyük gururu içerisindeyiz. Buradaki binayı devreden Vakıflar'a, Milletvekillerimize, sayın valimize ve o dönemki belediye başkanımıza teşekkür ederiz. Geçmişten beri bu mekanın Tokat'a kazandırılmasında büyük destekleri var" diyerek Eski Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu'na da teşekkürlerini ileterek sözü Ona bıraktı.

Deveciler Han Otel (1)EYÜP EROĞLU: “TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ TARİHİ BUTİK OTELLERİNDEN BİRİ OLACAK”

Bir önceki dönem Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, ailesiyle birlikte katıldığı davette otelin Tokat’a kazandırılmış olmasının öneminden bahsetti ve şunları söyedi:

"İpek yolu üzerinde bir şehir olan Tokat'ımızın bence tam da kalbi dediğimiz Sulu Sokağı'mızda tarihe meydan okuyan bu güzel mekanda Deveciler Hanı'ndayız. Tabii Deveciler Hanımız Tokat'ın da bir sembolü. Yıllarca bu şehre hizmet etmiş, konaklama anlamında insanları buralarda misafir etmiş bir han Deveciler Hanımız. Tabii özellikle Vakıflar Genel Müdürü olan değerli vekilimiz döneminde restore edilen, ayağa kaldırılan, bir dönem üniversite tarafından kullanılan ama sonrasında da Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzce tekrardan eski hüviyetine kavuşturulan bu hanı sağ olsun değerli hemşerimiz Murtaza kardeşimiz çok güzel bir şekilde dizayn etti. Tabiri caizse içerisini teşhir etti. Ve çok güzel bir otel haline getirdi. Yanlış hatırlamıyorsam yıl 2021'di. Murtaza kardeşimiz Tokat'a gelmişti. Aslında hiç de aklında böyle bir fikir yoktu. Sadece şehri gezmeye gelmişti. O arada kendisiyle tanıştık. O zamanki Valimiz kulağı çınlasın Ozan Balcı valimiz, değerli vekillerimizle Murtaza Bey'e dedik ki 'gel sen buraya bir otel yap'. O da şaşırdı. Allah Allah, ben hiç otelcilik yapmadım. Hep otelleri müşteri buldum. Yurtdışında büyük programlar yaptım. Ama hiç  otelcilik tecrübem yok dedi. Yok sen bu işi yaparsın dedik. Hiçbir yere kaçamazsın dedik. Aynen öyle oldu. Hadi beraberce doğruca hana gidelim dedik. Atladık geldik buraya. Kendisi de burayı görünce hayran oldu. Dedi ki ben bu memleketi seven, bu şehrin yetiştirdiği bir insan olarak benim bu şehre bir vefa borcum var dedi. Abim Ayhan Bey'le de bir görüşeceğiz dedi. Ama biz inşallah buraya güzel bir han oteli, butik otel yapacağız dediler. Ve sözlerini de tuttular. Hemen hızlı bir şekilde gerekli resmi işlemlerle buranın tekrardan otel haline getirilmesiyle ilgili vakıflar bölge müdürlüğümüzün desteğiyle çok güzel bir şekilde burayı birkaç yıldır ince ince çalıştılar. Beni de birkaç gün önce davet ettiler, gördüm çok mükemmel hazırlanmış. Odalar, odaların içerisindeki tablolara kadar yani renklere kadar kullanılan bütün malzemelere kadar o kadar böyle hassasiyetle davranılmış ki ben iddia ediyorum sadece Tokat'ın değil bence bölgenin değil Türkiye'nin en önemli birkaç tane tarihi butik otellerinden birisi olmuş. Bunu da iftiharla söylüyorum."

MİMAR SEDA YÜZER’E TEBRİK

Av. Eyüp Eroğlu, konuşmada restorasyonda teknik görev üstlenen mimar Seda Kavukcuoğlu Yüzer'i de tebrik etti, emeklerinden ötürü teşekkürlerini dile getirdi. Eroğlu buraya Tokatlıların hep birlikte sahip çıkacaklarını belirterek "Allah'ım işinizi bol etsin, bereketli etsin. Bol bol müşteri gelsin. Ve Tokat'ı da burası sayesinde  daha da iyi tanıtalım. Çünkü Tokat bunun en iyisini, en güzelini hak ediyor." temennisinde bulundu.

08 HAZİRAN CUMARTESİ GÜNÜ RESMİ AÇILIŞ VAR

Yenilen akşam yemeğinin ardından hoş sohbet ve odaların gezilmesiyle tanıtım programı son buldu. Şimdi, 08 Haziran Cumartesi günü Tokat protokolü, şehir dışından yabancı ülke büyükelçilerinin katılımıyla gerçekleşecek açılış töreni heyecanla bekleniyor.

Editör: Mustafa Işık