New York Times'ın haberine göre İsrail, Hizbullah'a satılan çağrı cihazlarını patlayıcıya dönüştürdü. Bu operasyon sonucunda Lübnan'da yaşanan patlamalarda 11 kişi hayatını kaybetti, 2.700'den fazla kişi yaralandı.

New York Times gazetesi, Lübnan’da meydana gelen ve 2.700’den fazla kişinin yaralanmasına, 11 kişinin ise hayatını kaybetmesine yol açan çağrı cihazı patlamalarının arkasındaki gizli operasyonu ortaya çıkardı. Gazetenin Amerikalı ve diğer yetkililere dayandırdığı haberde, İsrail’in Hizbullah’a satılan Tayvan yapımı çağrı cihazlarını patlayıcıya dönüştürdüğü iddia edildi.

BİK Samsun Bölge Müdürü Nedim Engin’den Tokat basınına ziyaret BİK Samsun Bölge Müdürü Nedim Engin’den Tokat basınına ziyaret

Hizbullah’a Gizli Tuzak

Habere göre, Hizbullah’ın Tayvanlı Gold Apollo adlı şirketten sipariş ettiği AR924 model cihazlar, Lübnan’a ulaşmadan önce İsrail tarafından ele geçirilerek patlayıcı maddelerle donatıldı. Patlayıcılar, cihazların pil bölmesine yerleştirildi ve uzaktan tetiklenebilecek bir sistemle kontrol edildi. 15:30’da Hizbullah liderliğinden geldiği düşünülen bir mesaj, cihazlara ulaştı ve bu mesaj patlayıcıları aktive etti. Patlama sonucunda, cihazların kullanıldığı bölgelerde büyük hasar meydana geldi ve çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

İsrail Sorumluluğu Üstlenmedi

Hizbullah, yaşanan saldırının arkasında İsrail’in olduğunu öne sürerken, İsrail hükümeti olayla ilgili herhangi bir resmi açıklama yapmadı. Patlamaların ardından siber güvenlik uzmanları tarafından yapılan incelemeler, cihazlarda kullanılan patlayıcıların gücünü doğruladı. İsrail’in bu operasyonla, Hizbullah’ın iletişim ağına zarar verdiği belirtiliyor.

Cep Telefonu Kullanımına Yasağın Etkisi

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın cep telefonlarına yönelik sınırlama getirmesi sonrası, örgüt üyelerinin bu tür çağrı cihazlarını kullanmaya başlaması, bu operasyonun başarılı olmasında önemli bir etken olarak gösteriliyor. Patlamaların kaç cihazı etkilediği tam olarak bilinmiyor; ancak bu cihazların bazıları İran ve Suriye’deki Hizbullah müttefiklerine de ulaştı.

Editör: Haber Merkezi