Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliği denetimlerinde sahtekarlık yapan firmaları ifşa etti. Özellikle zeytinyağı sektöründe yapılan hileler dikkat çekti. Bakanlığın açıkladığı listede, "naturel sızma" ve "soğuk sıkım" zeytinyağlarına tohum yağı karıştıran firmalar kamuoyuna duyuruldu. Zeytinyağlarının yanı sıra sucuk, kaşar ve haşhaş ezmesi gibi ürünlerde de hileler tespit edildi.

Tohum Yağları Zeytinyağı Diye Satıldı

Bakanlık, 23 Ekim 2024’te taklit ve tağşiş ürünlerin listesini güncelleyerek kamuoyuyla paylaştı. Son denetimlerde, özellikle Ege ve Bursa bölgelerinde faaliyet gösteren birçok zeytinyağı üreticisinin ürünlerine tohum yağları karıştırdığı belirlendi. Soya, ayçiçeği, pamuk tohumu, aspir ve Hindistan cevizi yağları gibi tohum yağları kullanılarak yapılan bu karışımlar, "en iyi zeytinyağı" iddiasıyla piyasaya sürüldü.

Zeytinyağının insan sağlığı açısından birçok fayda sunduğu biliniyor. Ancak Bakanlık, bu hileli ürünlerin, orijinal zeytinyağının faydalarını ortadan kaldırdığı gibi sağlık açısından riskler taşıyabileceği konusunda uyardı. Vatandaşlara, ürün alırken etiket kontrolü yapmaları ve güvenilir markaları tercih etmeleri tavsiye edildi.

Denetimlerde Hileli Ürünler Açıklandı

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayımladığı listeye göre, taklit ve tağşiş yapılan zeytinyağı ürünleri arasında Aydın, Bursa ve çevresinde faaliyet gösteren firmalar başı çekiyor. Zeytinyağına tohum yağı karıştıran bu firmalar arasında Sezgin Çetin, ÖZ Dedeloğlu Grup Gıda, Varp Gıda ve Yeryüzü Ambalaj Gıda gibi isimler yer alıyor. Bu firmaların ürünlerinde yapılan testlerde, "naturel sızma" ve "soğuk sıkım" olarak lanse edilen zeytinyağlarında yüzde yüz saflığın olmadığı ortaya çıktı.

İŞTE FİRMALAR VE TESPİTLER

Bakan Duyurdu: O ödemeler hesaplara yattı! Bakan Duyurdu: O ödemeler hesaplara yattı!
  • SEZGİN ÇETİN / VAKIFBİRLİK - Naturel sızma zeytinyağı 5 litre (Aydın – Köşk)
  • ÖZ DEDEOĞLU GRUP GIDA / ARDEN AYVALIK - Soğuk sıkım naturel sızma zeytinyağı 5 litre (Aydın – Köşk)
  • SEZGİN ÇETİN / VAKFIKEBİR BİRLİK - Naturel sızma zeytinyağı 5 litre (Aydın – Köşk)
  • VARPA GIDA / EGE ZEYTİNDİYARI - Naturel sızma zeytinyağı 5 litre (Aydın – Köşk)
  • ASAF GIDA / AYVALIK KOOP. - Naturel sızma zeytinyağı 5 litre (Aydın – İncirliova)
  • ZEKİ KOÇHAN / TAD ALTINOVA - Naturel sızma zeytinyağı 5 litre (Aydın – Köşk)
  • YERYÜZÜ AMBALAJ GIDA / AYVALIK TAT - Naturel sızma zeytinyağı 5 litre (Bursa – Nilüfer)
  • YERYÜZÜ AMBALAJ GIDA / EGETAT - Naturel sızma zeytinyağı 18 litre (Bursa – Nilüfer)
  • SEZER ZEYTİNLERİ / SEZER ZEYTİNCİLİK - Taş baskı zeytinyağı soğuk sıkım 1 litre (Bursa – Gemlik)
  • ONAY TİCARET-SABRİ AKIN / YEŞİL AYVALIK - Naturel sızma zeytinyağı 5 litre (Bursa – Nilüfer)
  • ONAY TİCARET-SABRİ AKIN / AYVALIK KOOP - Naturel sızma zeytinyağı 1 litre (Bursa – Nilüfer)
  • ONAY TİCARET-SABRİ AKIN / AYVALIK KOOP - Naturel sızma zeytinyağı 18 litre (Bursa – Nilüfer)

Sucuk ve Kaşarda da Usulsüzlük Tespit Edildi

Zeytinyağı sektörünün yanı sıra, denetimlerde sucuk, kaşar ve haşhaş ezmesi gibi gıda ürünlerinde de usulsüzlükler tespit edildi. Sucuk ürünlerinde dil ve sakatat gibi malzemeler kullanıldığı belirlenirken, kaşar peynirlerinde bitkisel yağ kullanıldığı ortaya çıktı. Ayrıca, haşhaş ezmelerine yer fıstığı karıştırılarak maliyetin düşürüldüğü saptandı. Bu durum, tüketiciler için büyük bir hayal kırıklığı yaratırken, gıda güvenliği konusundaki endişeleri artırdı.

Bakanlık Denetimlere Devam Edecek

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliğini sağlamak amacıyla 5996 sayılı Gıda ve Yem Kanunu kapsamında denetimlerine aralıksız devam edeceğini ve hileli ürünlerin kamuoyuyla paylaşılmaya devam edileceğini duyurdu. Bakanlık, gıda sahtekarlığına karşı halkı bilinçlendirerek, güvenli gıda tüketiminin sağlanmasını amaçlıyor.

Muhabir: Emel Tekbaşoğlu Sürer