Güler, yeni vergi paketinin detaylarını açıklarken, özellikle çok uluslu şirketlere yönelik küresel asgari kurumlar vergisi ve yerel asgari kurumlar vergisi uygulanacağını duyurdu. Bu düzenlemenin, OECD kuralları çerçevesinde, küresel şirketlerin elde ettikleri gelirden yüzde 15'lik asgari kurumlar vergisi alınmasını öngördüğünü ifade etti. Ayrıca, gelir ve kurumlar vergisi kesintisi yapılmasına imkan tanıyan yeni düzenlemeler de yer alıyor.

Adayken söz verdi, başkanken yerine getirdi Adayken söz verdi, başkanken yerine getirdi

Vergi düzenlemesi, toplam 53 maddeden oluşuyor. Bu kapsamda, POS cihazlarının başkasına ait IBAN numaralarıyla kullanımına yönelik cezalar artırılırken, KDV beyannamelerinde indirilecek KDV tutarlarının 5 takvim yılı içinde indirilememesi durumunda kayıtlardan çıkarılarak gider olarak dikkate alınmasına imkan tanınıyor. Vergi affının uzlaşma kapsamı dışına çıkarılması ve cezalar için uzlaşma yapılması da teklifin içinde yer alıyor.

Yurt dışı çıkış harcı ise 500 TL olarak belirlendi. Yat limanlarında verilen hizmetlerde vergi istisnası kaldırılırken, asgari gelir vergisi teklifte yer almıyor. Abdullah Güler, bu kararların bütçe disiplinini koruyarak, enflasyonla mücadele ederken sabit gelirli vatandaşların gelirini artırma hedefinde olduklarını belirtti.

Tüm emeklilere yönelik seyyanen zam yapılmaması konusuna da değinen Güler, bütçenin büyüklüğü ve 6 Şubat depremleri sonrası ayrılan 1 trilyon 100 milyar TL’lik bütçe karşılığına dikkat çekti. Güler, yeni emeklilik sistemine dahil olan 2.5 milyon kişinin bütçeye önemli bir yük getirdiğini, bu nedenle bütçe disiplinini koruyarak adil ve dengeli bir emeklilik sistemi inşa etmeyi hedeflediklerini söyledi.

İlk maaş ödemesi 17 Temmuz'da yapılacak. Düzenlemenin yetişmemesi halinde 2 bin TL fark ödemesi gelecek ay hesaplara yatırılacak. Güler, bu süreçte vatandaşların mağduriyet yaşamaması için düzenlemelerin hızlıca yürürlüğe gireceğini ifade etti.

Muhabir: Esengül İşleroğlu