Türk ekonomist Daron Acemoğlu, dünyaca ünlü meslektaşları Simon Johnson ve James A. Robinson ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görüldü. Üçlü, kurumların ekonomik büyüme ve refah üzerindeki etkilerini araştıran çalışmalarıyla bu prestijli ödülü kazandı. Bu ödülle birlikte, Acemoğlu Türkiye'den Nobel alan üçüncü isim oldu.

Tokat’ta Hava Soğuyor: Sert Düşüş Bekleniyor! Tokat’ta Hava Soğuyor: Sert Düşüş Bekleniyor!

Kurumların Rolü ve Ekonomik Refah

Acemoğlu ve ekibi, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki kurumların kalitesinin ekonomik kalkınma üzerindeki belirleyici rolünü ortaya koyan araştırmalarıyla dikkat çekiyor. Çalışmaları, sağlıklı ve güçlü kurumların ekonomik büyüme için hayati önemde olduğunu vurguluyor. Bu kapsamda, ülkelerin sadece doğal kaynaklar ve sermaye ile değil, aynı zamanda politik ve ekonomik yapıların sağlamlığı ile de sürdürülebilir kalkınma sağlayabileceklerini ortaya koydular.

Daron Acemoğlu Kimdir?

1993 yılından bu yana Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) akademik çalışmalarını sürdüren Acemoğlu, 2000 yılında ekonomi profesörü unvanını aldı. Siyasal ekonomi, ekonomik büyüme, kalkınma ve gelir eşitsizliği gibi konularda çalışmalar yapan Acemoğlu, dünyadaki ekonomik sistemlerin işleyişini anlamak ve daha adil bir yapıya kavuşmaları için büyük katkılar sağladı.

Türkiye’den Nobel Alan Üçüncü İsim

Daron Acemoğlu, Nobel ödülüne layık görülen üçüncü Türk bilim insanı oldu. Daha önce 2015 yılında Aziz Sancar - Kimya alanında2006'da ise Orhan Pamuk Edebiyat alanında Nobel Ödülü kazanmıştı. 2023'te Nobel Ekonomi Ödülü, kadınların iş gücündeki yeri üzerine yaptığı çalışmalarla Amerikalı ekonomist Claudia Goldin'e verilmişti. Acemoğlu’nun ödülü, Türkiye’de büyük bir gurur kaynağı oldu.

Kaynak: AA