Şimşek, vergi borcu ve cezaları 5 milyon liranın üzerinde olan mükelleflerin isimlerinin kamuoyu ile paylaşılacağını belirterek, bu listede yer almak istemeyenler için Eylül ayı sonuna kadar süre tanıdıklarını açıkladı.

Vergi Yüzsüzleri Listesi Geliyor

Bakan Şimşek, kayıt dışılıkla mücadele ve vergide adaletin sağlanmasının hükümetin ekonomi programında önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Bu kapsamda vergi dairelerine, 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu ya da cezası olan mükelleflerin isimlerinin kamuoyu ile paylaşılması talimatını verdiklerini belirtti. Şimşek, "Vadesi geçtiği halde ödenmemiş vergi ve ceza borçları olan mükelleflerin listelerinin açıklanması yönünde karar aldık," dedi.

Okullarda Temizlik Krizi: Personel Eksik, Veliler Tedirgin! Okullarda Temizlik Krizi: Personel Eksik, Veliler Tedirgin!

İki Ayrı Liste Yayınlanacak

Bakan Şimşek, düzenlemeye ilişkin usul ve esasların belirlendiği Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin yayımlanmak üzere olduğunu duyurdu. Bu tebliğ çerçevesinde iki ayrı liste açıklanacak. İlk listede, 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde 30 Eylül 2024 itibarıyla ödenmemiş vergi ve cezalar yer alacak. İkinci listede ise borç durumu fark etmeksizin, haklarında vergi incelemesi ya da takdir komisyonu kararları ile vergi ve ceza hesaplanan mükelleflerden, 1 Haziran 2023-31 Mayıs 2024 tarihleri arasında tarhiyatı kesinleşenler ilan edilecek.

Deprem Bölgelerine İstisna

Bakan Şimşek, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen mükelleflerin bu listelerden muaf tutulacağını da belirtti. Deprem tarihi itibarıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların kesinleşmiş ya da ödenmemiş borçlarının açıklanmayacağını kaydetti.

Bakan Şimşek, "Açıklayacağımız 'vergi yüzsüzü' listelerinde isminin yer almasını istemeyen mükellefler için Eylül sonuna kadar zaman tanıyoruz," ifadeleriyle mükellefleri uyardı. 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında Türkiye genelindeki tüm vergi dairelerinde, 1-15 Kasım 2024 tarihleri arasında ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde listeler yayınlanacak.

Muhabir: Emel Tekbaşoğlu Sürer