Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayınında katıldığı programda Türkiye ekonomisine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Bakan Şimşek, kredi kartı limitlerinden savunma sanayine destek için alınacak katkı payına kadar pek çok konuya değindi. Ayrıca, bölgesel gelişmeler, cari açık, enflasyon ve yeşil dönüşüm hakkında da açıklamalarda bulundu.

Savunma Sanayinde Çelik Kubbe Hamlesi

Bakan Şimşek, savunma sanayine yönelik yeni kaynak paketinin önemini vurguladı. Türkiye’nin zor bir coğrafyada yer aldığını belirten Şimşek, “Caydırıcılık gücünü artırmalıyız. Ülkemizin caydırıcılık gücünü artırma dışında hiçbir seçeneği yok,” ifadelerini kullandı. Bölgedeki çatışmalara dikkat çeken Şimşek, Türkiye’nin savunma projelerine daha fazla kaynak aktarılması gerektiğini ve bu projeler için bütçenin 165 milyar TL’ye çıkarıldığını açıklayarak, "Türkiye'ye dışarıdan gelecek saldırılara karşı bir çelik kubbe kuracağız. Bunlar için gelişmiş teknolojiler gerekiyor. Pahalı sistemler bunlar." dedi.

Erbaa Sağlık Bilimleri Fakültesi Müfredat Geliştirme ve Güncelleme Çalıştayı Yapıldı! Erbaa Sağlık Bilimleri Fakültesi Müfredat Geliştirme ve Güncelleme Çalıştayı Yapıldı!

Cari Açık ve Enflasyon

Şimşek, Türkiye’nin cari açığına da değinerek, cari açığın Türkiye’nin yumuşak karnı olduğunu söyledi. Geçen yıl yüksek seviyelerde olan cari açığın bu yıl %1’in altına indiğini belirten Bakan, bölgesel çatışmalar olmasa dengede olacağını ifade etti. Cari açık sorununa yönelik uzun vadeli yapısal dönüşümlerin planlandığını ve bu doğrultuda 284 ürün belirlendiğini söyledi.

Enflasyonla ilgili olarak ise Şimşek, enflasyonun düşmeye başladığını ve önümüzdeki dönemde bu eğilimin devam edeceğini belirtti. Temel mallardaki enflasyon oranının %28’e gerilediğini vurgulayan Şimşek, kira artışlarının etkisiyle hizmet enflasyonunun daha yavaş düşeceğini, ancak önümüzdeki dönemde bu katılığın kırılacağını ifade etti.

Katar ve Kuveyt Ziyaretleri

Bakan Şimşek, Katar ve Kuveyt ziyaretlerinden de bahsetti. Her iki ülkenin Karma Ekonomi Komisyonu Eş Başkanı olarak çeşitli toplantılar gerçekleştirdiğini aktaran Şimşek, yakın dönemde Katar ile büyük bir zirve yapılacağını söyledi. Körfez ülkelerinin Türkiye için önemli fırsatlar sunduğunu ifade eden Şimşek, özellikle turizm ve yeşil dönüşüm alanlarında büyük potansiyel olduğunu belirtti.

ABD Ziyareti ve Yatırımcılarla Görüşmeler

Şimşek, önümüzdeki hafta ABD’ye giderek IMF ve G20 toplantılarına katılacağını açıkladı. Ayrıca, ABD Hazine Bakanı ile görüşmeler gerçekleştireceğini ve uluslararası bankalarla bir araya geleceğini belirtti. Yatırımcıların kaygılarının azaldığını ve Türkiye’nin bu süreçte büyük bir potansiyele sahip olduğunu dile getirdi.

Kamuda Araç Satışı

Kamu harcamalarına ilişkin olarak Şimşek, kamuda kiralık araç sayısının %15 azaltıldığını ve yakında Özelleştirme İdaresi tarafından araç satışına başlanacağını duyurdu. Kamu harcamalarında daha disiplinli bir yaklaşım benimsendiğini ve hiçbir bakanlığın kendisine tahsis edilen harcama miktarının üzerine çıkamayacağını belirtti.

Kaynak: İHA