Uzman kuyumcular altın alırken dikkat edilmesi gereken unsurları açıkladı.

"Altının Sesini Dinleriz"

Uzman kuyumcular, altını sahte olandan ayırmak için kullanılan geleneksel yöntemlerden birinin "altının sesini dinlemek" olduğunu belirtti. "Biz kuyumcular altının sesinden anlarız. Ayrıca, altının ağırlığı da önemli bir ipucudur," diyen uzmanlar, özgül ağırlığı 19.20 olan altının tartıldığında ağırlığının hemen fark edilebileceğini söyledi. Gerçek altın, göründüğünden ağır olurken, sahte altınlarda bu fark açıkça görülür.

"Altını Yakarız"

Sahte altınla karşılaşıldığında kuyumcuların başvurduğu bir diğer yöntem ise altını yakmak. Uzman kuyumcular, "Altını yaktığımızda üzerindeki yaldız çıkar ve maden ortaya çıkar. Eğer hala şüphe varsa, altını eritip ayar analizini yaparız," şeklinde konuştu. Bu analizler sonucunda altının gerçekliği kesin bir şekilde ortaya konabiliyor.

Akbank müşterilerine kötü haber! Akbank müşterilerine kötü haber!

Sahte Altın Dolandırıcılığına Dikkat

Kuyumcular, altın alırken yalnızca güvenilir kuyumculardan alışveriş yapılması gerektiğini vurguladı. "Postane ya da hastane önünde 'acil paraya ihtiyacım var' diyen dolandırıcılara karşı dikkatli olunmalı. Vatandaşlarımız kesinlikle böyle tuzaklara düşmemeli," uyarısında bulundu.

Muhabir: Esengül İşleroğlu