Adana'da 650 yıllık 'Tokat tahta baskı' sanatını icra eden kadınlar, bu geleneksel sanata yoğun ilgi gösteriyor. Çukurova Belediyesi Tesisler Müdürlüğü'ne bağlı Atatürk Kadın Yaşam Köyü'nde açılan "Tokat tahta baskı" kursu, katılımcıların yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Kursa katılan kadınlar, tahta parçalarından model kalıpları oluşturmayı ve bu kalıplarla renkli baskılar yapmayı öğreniyor, ortaya çeşitli eserler çıkarıyor.

"Geleneği geleceğe aktarma sorumluluğu çok büyük"

Kültür Bakanlığı Sanatçısı Meltem Koyunoğlu, kurslara olan yoğun ilgiden memnun olduğunu belirterek, "Öğrenciler hem zamanlarını değerlendiriyorlar hem de kendilerini yeni bilgiler öğrenerek geliştiriyorlar. Tokat tahta baskı kursu unutulmaya yüz tutmuş sanatlardan biri. Geleneksel kalıplar ile geleneksel desenleri basmayı öğretiyoruz. Bu desenleri isterlerse çanta, peştemal ve tişörtlerinde kullanabiliyorlar. Hem gündelik hayatlarında değerlendirebiliyorlar hem de ürün haline getirerek satış yapabilir, gelir elde edebilirler" dedi.

Tokat Tahta Baskı Sanatının Tarihi

Koyunoğlu, geçmişteki ustaların ahşaptan kalıplarını oyarak kendilerine özel desenler oluşturduğunu belirtti. "Bir usta hem oymayı bilirdi, hem de dağlara çıkarak kök boyalarını toplar ve boyalarını yapardı. Dokumalarını bile kendisi yapan ustalar vardı. Yani bir ürün tek elden çıkıyordu. Günümüzde teknoloji değişti, detaylı çalışmalar azaldı. Bizler de halk eğitim aracılığı ile bu bilgileri gelecek nesillere aktarmak için çalışıyoruz" diye ekledi.

"Bizler Gelecek ve Geçmiş Arasındaki Aracılarız"

Kursiyerlerden Maide Özhusun, kendisini geçmişi geleceğe aktarmaya yönelik bir aracı olarak hissettiğini ifade etti. "Geçmişten bugünümüze gelen güzel bir sanatsal aktivite olduğunu düşünüyorum. Geleceği yansıttığımızı düşünüyorum. Eski birebir örneklerle çalışıyoruz, ayrıca onları modernize edip yeni bir tasarımla geleceğe aktarmak için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

"8 Yılda 6 Bin Kadına Eğitim Verdik"

Atatürk Kadın Yaşam Köyü Merkez Yöneticisi Ayşe Atay, merkezlerinin öncelikli amacının kadınlara istihdam sağlamak olduğunu belirtti. "8 yıldır burada unutulmuş sanatları icra ediyoruz. Günlük 180-200 kadın merkezimizi ziyaret ediyor. 8 yılda yaklaşık 6 bin kadına eğitim verdik. Bin küsur kadına istihdam sağladık. Şu anda kursiyerlerimiz Tokat tahta baskı sanatını öğrenmekten çok mutlular. Biz de bu sanatı yaşatmanın gururunu yaşıyoruz" dedi.

Akbank müşterilerine kötü haber! Akbank müşterilerine kötü haber!

Kaynak: iha