Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kamuoyunu bilgilendirme amacıyla yürüttüğü çalışmalara göre, vergi borçlarını ödemeyen mükelleflerin isimleri bugün itibariyle açıklanmaya başlanacak. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanacak olan "vergi yüzsüzleri" listesi, vergi borçlarını ödemeyen kişileri kapsayacak. Özellikle 5 milyon TL ve üzeri vergi borcu bulunan ya da bu tutarda kesinleşmiş vergi ve ceza kesilen mükelleflerin isimleri, vergi dairelerinde ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde duyurulacak.

Kimler Listede Yer Alacak?

Listelerde yer alacak mükellefler, 31 Aralık 2023 tarihine kadar vadesi gelen ancak 30 Eylül 2024 itibarıyla vergi borcunu ödememiş olan kişilerden oluşacak. Ayrıca, borcu olup olmadığına bakılmaksızın haklarında vergi incelemesi yapılmış ve 1 Haziran 2023 ile 31 Mayıs 2024 tarihleri arasında tarhiyatları kesinleşmiş mükellefler de bu listede yer alacak.

Ancak bazı istisnalar da bulunuyor. Özellikle büyükşehir belediyeleri ve bunlara bağlı kuruluşlar ile sermayesinin çoğunluğu belediyelere ait olan şirketler, eğer vergi borçlarını takas ve mahsup yoluyla çözmek üzere başvuruda bulunmuşlarsa, bu listelere dahil edilmeyecekler.

Deprem Bölgelerine Özel Muafiyet

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 il ve Sivas'ın Gürün ilçesi de özel olarak listelerin dışında tutulacak. Bu bölgelerdeki gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, ilan edilen mücbir sebep kapsamında olduklarından dolayı borçları açıklanmayacak. Hem bu bölgelerdeki hem de ülke genelindeki diğer vergi dairelerine olan kesinleşmiş vergi ve cezaları, muafiyet kapsamında değerlendirilecek.

Tokat’ta Hava Soğuyor: Sert Düşüş Bekleniyor! Tokat’ta Hava Soğuyor: Sert Düşüş Bekleniyor!

Yayın Tarihleri

Türkiye genelindeki vergi dairelerinde 15-31 Ekim tarihleri arasında duyurulacak olan listeler, 1-15 Kasım tarihleri arasında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alacak. Vergi yüzsüzleri listesi, kamuoyunda büyük yankı uyandırması beklenen bir gelişme olarak öne çıkıyor.

Muhabir: Emel Tekbaşoğlu Sürer