Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınavın soruları ve cevap anahtarını yayımladı. MEB’den yapılan açıklamada, 8. sınıf öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen sınava bu yıl 1 milyon 38 bin 192 öğrencinin başvurduğu belirtildi.

Sınavın Detayları

Sınav, Türkiye genelinde 973 sınav merkezinde, 3 bin 891 okulda, toplam 62 bin 663 salonda yapılırken; yurt dışında ise 11 sınav merkezinde, 11 okulda, 35 salonda gerçekleştirildi. Sınav iki oturum halinde yapıldı. Birinci oturumda öğrenciler, sözel alanda Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru cevapladı. İkinci oturumda ise matematik ve fen bilimlerinden toplam 40 soru soruldu.

Cevap Anahtarları ve Kitapçıklar

Sınavın ardından kısa bir süre içinde cevap anahtarları yayımlandı. Öğrenciler, sınav kitapçıklarını sınava girdikleri okullardan bir gün sonra alabilecek. Sorular ve cevap anahtarları MEB’in resmi internet sitesi meb.gov.tr üzerinden erişime açıldı. Adaylar, bu site üzerinden veya belirtilen bağlantılar aracılığıyla cevap anahtarlarına ulaşabilirler.

Akbank müşterilerine kötü haber! Akbank müşterilerine kötü haber!

Değerlendirme Kriterleri

LGS sınav değerlendirmesinde, sözel ve sayısal bölümlerdeki alt testler için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek. Her alt test için ham puan, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte birinin çıkarılması ile hesaplanacak. Bu nedenle, sınavda 3 yanlış cevap 1 doğru yanıtı götürecek.

Sınav Geçersizlik Durumları

Başvuru şartlarını taşımayan, cevap kağıdını sınav evrakı dönüş zarfına koymayan, kopya çeken veya sınav kurallarını ihlal eden öğrencilerin sınavları geçersiz sayılacak. Geçerli kimlik belgesi ve onaylı sınav giriş belgesini ibraz etmeyen, başka bir öğrencinin evrakını kullanan veya sınava yerine başkasını sokan öğrencilerin sınavları da iptal edilecek.

Sonuçların Açıklanması

MEB, 2 Haziran’da yapılan merkezi sınavın değerlendirme işlemlerine başlayacak. LGS sınav sonuçları 28 Haziran’da açıklanacak ve öğrenciler sonuçlarını meb.gov.tr adresinden görüntüleyebilecekler. Sonuçlar basılı veya e-posta yoluyla adaylara bildirilmeyecek. Öğrenciler sınav sonuç ekranında ilgili derslerden doğru-yanlış cevap sayılarını ve toplam puanlarını görebilecekler.

Sınav İçeriği

Sözel oturumda; Türkçe’den 20, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük’ten 10, din kültürü ve ahlak bilgisinden 10, yabancı dilden 10 soru soruldu. Sayısal oturumda ise matematik ve fen bilimlerinden 20’şer soru yöneltildi.

Derslerin Ağırlık Katsayıları

LGS merkezi sınavında ağırlıklı standart puanlar hesaplanırken, Türkçe, matematik ve fen bilimleri dersleri için ağırlık katsayısı 4 olarak belirlenmiştir. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi, yabancı dil derslerinin ağırlık katsayısı ise 1 olarak belirlenmiştir.

Öğrencilerin ve velilerin merakla beklediği sonuçlar 28 Haziran’da açıklanacak ve aynı gün Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu da yayımlanacak.

LGS SAYISAL OTURUM CEVAP ANAHTARI İÇİN TIKLAYINIZ

LGS SÖZEL OTURUM CEVAP ANAHTARI İÇİN TIKLAYINIZ 

Kaynak: Haber Merkezi