Üreticiden çıkan sebze ve meyvelerin market raflarına ulaşana kadar geçirdiği yolculuk, tüketiciye 3 katı aşkın zamlı fiyatlarla yansıyor. Eylül ayında en dikkat çeken fiyat artışlarından biri havuçta yaşandı. Çiftçinin 7,50 liraya sattığı havuç, markette 26,18 liradan satışa sunuldu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fiyatlardaki bu büyük farkın vatandaşın bütçesini zorladığını belirtti.

Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurlarından 39 ilde basın açıklaması Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurlarından 39 ilde basın açıklaması

Fiyat Farkı Havuçta Zirvede

Eylül ayında üretici ile market arasındaki en büyük fiyat farkı havuçta görüldü. Havuç, üreticiden markete gelene kadar yüzde 249 oranında zamlandı. 7,50 liradan çıkan havuç, market rafında 26 liraya kadar yükseldi. Limon, kuru kayısı, kuru soğan ve patates de havuç gibi yüksek fiyat farklarıyla dikkat çekti. Üreticiden 11,50 liraya satılan limon, markette 36,78 liradan satılırken, kuru kayısının fiyatı 130 liradan 406 liraya kadar çıktı.

Fiyatı En Çok Artan Ürün Kuru İncir Oldu

Bayraktar, Eylül ayında marketlerde 36 ürünün 23’ünde fiyat artışı gözlemlendiğini belirtti. Bu ürünlerin başında kuru incir gelirken, yeşil fasulye, sivri biber ve yumurta da fiyatı en çok artan ürünler arasında yer aldı. En fazla fiyat düşüşü ise yüzde 30 ile limonda görüldü.

Üreticiler Borçlarını Ödeyemiyor

Artan maliyetlerin üreticileri zor duruma soktuğunu vurgulayan Bayraktar, özellikle patates ve kuru soğan üreticilerinin borçlarını ödeyemez hale geldiğini belirtti. Patates üretiminin bu yıl yaklaşık 1,5 milyon ton fazla olacağını açıklayan Bayraktar, patates fiyatının yüzde 50 düşüşle 4,70 liraya gerilediğini, ancak marketlerde 3 katı fiyatlarla satılmaya devam ettiğini söyledi.

TMO’dan Müdahale Bekleniyor

Bayraktar, patates ve kuru soğan fiyatlarının denetlenmesi için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) devreye girmesi gerektiğini, ayrıca kuru soğan ihracatının tamamen açılarak yeni pazarların bulunmasının elzem olduğunu vurguladı.

Muhabir: Emel Tekbaşoğlu Sürer