Dünyaca ünlü ekonomi dergisi Forbes, 2024 yılına ait milyarderler listesini yayınladı. Türkiye’den 28 ismin yer aldığı bu listede, Koç ailesinin üyeleri dikkat çekerken, bazı iş insanlarının yaşadığı büyük servet dalgalanmaları öne çıktı. Ekonomik zorluklara rağmen Türkiye’deki dolar milyarderlerinin sayısı artış göstermeye devam etti.

Türk Milyarder Sayısında Artış

Türkiye, son yıllarda yaşadığı ekonomik dalgalanmalara rağmen, milyarderler listesindeki temsilci sayısını artırmayı başardı. 2024 yılı itibarıyla Türkiye'den tam 28 kişi Forbes'un milyarderler listesine girdi. Listenin zirvesinde yer alan isimler arasında önemli değişiklikler yaşanırken, bazı iş insanlarının servetinde gözle görülür düşüşler oldu. Özellikle SASA Polyester’in değer kaybetmesiyle İbrahim Erdemoğlu’nun büyük bir servet kaybı yaşaması, dikkat çeken gelişmelerden biri oldu.

İbrahim Erdemoğlu’nun Büyük Servet Kaybı

Geçtiğimiz yıl 5.3 milyar dolarlık servetiyle Türkiye’nin en zengin iş insanı unvanını kazanan İbrahim Erdemoğlu, bu yıl büyük bir kayıp yaşadı. SASA Polyester hisselerinin değer kaybetmesi sonucu Erdemoğlu'nun serveti yarı yarıya azaldı ve 2.2 milyar dolara geriledi. Bu büyük düşüş, Erdemoğlu'nu Türkiye’nin en zenginleri sıralamasında 1. sıradan 10. sıraya kadar geriletti. Erdemoğlu’nun yaşadığı bu kayıp, iş dünyasında büyük yankı buldu.

Koç Ailesi Zirvede

2024 yılı Forbes milyarderler listesine damgasını vuran bir diğer gelişme ise Koç ailesinin öne çıkışı oldu. Türkiye’nin en büyük şirketler topluluğu olan Koç Holding’in temsilcileri, sahip oldukları servetlerle Türkiye’nin en zenginleri arasında üst sıralarda yer aldı. İpek Kıraç, 3 milyar dolarlık servetiyle Türkiye’nin en zengin üçüncü ismi olurken, aynı zamanda "Türkiye'nin En Zengin Kadını" unvanını kazandı. Onu 2.9 milyar dolarlık servetiyle Semahat Sevim Arsel takip etti. Aileden Mustafa Rahmi Koç ise 2.6 milyar dolarlık servetiyle listenin 6. sırasında yer aldı. Koç ailesinin birçok üyesi, listenin üst sıralarındaki güçlü varlığıyla dikkat çekti.

2024 Yılının En Zengin Türkleri

Forbes'un 2024 yılına ait milyarderler listesinde Türkiye’nin en zengin ismi 5.1 milyar dolarlık servetiyle Murat Ülker oldu. Ülker’i, 3.2 milyar dolarlık servetiyle Şaban Cemil Kazancı takip etti. Listeye yeni giren isimler ve servetindeki büyük değişikliklerle öne çıkan milyarderler, Türkiye’de iş dünyasındaki yoğun rekabeti bir kez daha gözler önüne serdi.

İşte Türkiye'nin En Zengin 28 İsmi:

Murat Ülker (5.1 milyar dolar)

Şaban Cemil Kazancı (3.2 milyar dolar)

İpek Kıraç (3 milyar dolar)

Semahat Sevim Arsel (2.9 milyar dolar)

Erman Ilıcak (2.7 milyar dolar)

Mustafa Rahmi Koç (2.6 milyar dolar)

Hamdi Ulukaya (2.5 milyar dolar)

Ferit Şahenk (2.2 milyar dolar)

İbrahim Erdemoğlu (2.2 milyar dolar)

Mehmet Sinan (2.1 milyar dolar)

Filiz Şahenk (2.1 milyar dolar)

Ali Erdemoğlu (1.9 milyar dolar)

Mustafa Küçük (1.9 milyar dolar)

Nihat Özdemir (1.9 milyar dolar)

Sezai Bacaksız (1.8 milyar dolar)

Şefik Yılmaz Dizdar (1.8 milyar dolar)

Hamdi Akın (1.7 milyar dolar)

Ahmet Çalık (1.5 milyar dolar)

2025 Oruç, Ramazan ayı ne zaman başlayacak? Ramazan bayramı ne zaman? 2025 Oruç, Ramazan ayı ne zaman başlayacak? Ramazan bayramı ne zaman?

Mehmet Aydınlar (1.5 milyar dolar)

Ali Metin Kazancı (1.4 milyar dolar)

Bülent Eczacıbaşı (1.3 milyar dolar)

Selçuk Bayraktar (1.2 milyar dolar)

Deniz Şahenk (1.2 milyar dolar)

Aydın Doğan (1.2 milyar dolar)

Haluk Bayraktar (1.1 milyar dolar)

Faruk Eczacıbaşı (1.1 milyar dolar)

Mustafa Latif Topbaş (1.1 milyar dolar)

Murat Vargı (1.1 milyar dolar)

Muhabir: Nuray Uluözlü