Hürriyetçi Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin olarak 81 ilde ortak bir basın açıklaması düzenledi. Tokat’ta yapılan açıklama, Karşıyaka PTT Şubesi önünde gerçekleştirildi. Basın açıklamasının ardından Bakanlık tarafından öğretmenlere gönderilen önlükler, yanlışlıklara dikkat çekmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığına iade edildi.

Tokat hafta sonu elektriksiz! İşte o yerler! Tokat hafta sonu elektriksiz! İşte o yerler!

Hürriyetçi Eğitim Sen Tokat Şube Başkanı Seyfi Karslı, sendika üyelerinin katılımıyla yaptığı basın açıklamasında, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adında yeni bir müfredat hazırlandığını, ancak bu müfredatın 10 yılda hazırlandığı iddia edilmesine rağmen öğretmenlerin fikirlerinin alınmadığını belirtti. Karslı, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun da öğretmenlerin tüm itirazlarına rağmen 14 Şubat 2022 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini, Anayasa Mahkemesi'nin ise 13 Temmuz 2023 tarihinde kanunun bazı maddelerini iptal ettiğini hatırlattı.Whatsapp Image 2024 06 12 At 13.48.32Şube Başkanı Karslı, "Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin, maalesef öğretmenlerin görüşlerini almadan, yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu düzenlemesini hazırlayarak TBMM’ye göndermeye çalışmaktadır. Hazırlanan kanun ile çalışma koşullarının, ekonomik ve sosyal hakların düzeltilmesi beklenirken cezaların bulunduğu ama ödülün bulunmadığı bir kanunla karşı karşıyayız," dedi. Eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer döneminde uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik unvanları için yapılan açıklamaların yeni kanun taslağında yer almadığını vurguladı.

Ayrıca, kanun taslağına göre Milli Eğitim Akademisi kurulacağı ve atama bekleyen öğretmenlerin KPSS sınav puanına göre akademide eğitim aldıktan sonra başarılı olmaları durumunda öğretmen olma şartının getirildiğini belirten Karslı, bu durumun eğitim fakültelerinin verdiği eğitime güvenilmediğini ortaya koyduğunu ve akademide görev yapacak akademisyen ve öğretmen seçiminde bir kriter bulunmadığını ifade etti. Karslı, "Akademi, adam kayırmanın ve torpilin yolunu açmaya namzettir," dedi.

Karslı, ayrıca kanunun önemli bir hususu olan "uzman ya da başöğretmen olmak için aranan şartlardan birinin de kademe ilerleme cezası almamak" olmasıyla, idari bir cezayla cezalandırılan öğretmenlerin ikinci defa mali olarak cezalandırılmak istendiğini belirtti. FETÖ döneminde birçok vatansever öğretmenin bu cezaya maruz kaldığını ve bu cezaları veren birçok kişinin şu anda cezaevlerinde olduğunu hatırlattı.

Son olarak Karslı, sendikanın temel taleplerini şu şekilde sıraladı:

•    Uzman ve Başöğretmenlik tazminatlarının emekliliğe yansıtılması.
•    Uzman Öğretmenlik başvuru süresinin 5 yıla, Başöğretmenlik süresinin ise 10 yıla düşürülmesi ve sınav şartının kaldırılması.
•    Ek ders ücretlerinin %100 oranında artırılması.
•    Sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının kaldırılarak kadrolu istihdam modeline geçilmesi.
•    En düşük öğretmen maaşının yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması.
•    Zorunlu hizmet bölgelerinde görev yapan öğretmenlere tazminat ödenmesi.
•    Kamuya ilk işe alımlarda mülakat uygulamasına son verilmesi.
•    Öğretmen atamalarında KPSS puan üstünlüğünün tek kriter olması.

Hürriyetçi Eğitim Sen olarak eğitim çalışanlarının hakları için yılmadan, korkusuzca mücadele etmeye devam edeceklerini belirten Karslı, tüm sendikaları ve eğitim çalışanlarını bu taslağa karşı güçlü bir şekilde mücadele etmeye davet etti. Karslı, "Eğitim çalışanlarının onur ve haysiyetini, eğitim çalışanlarının azim ve kararlılığı kurtaracaktır!" diyerek sözlerini tamamladı.3165A392 Ea88 462C B3C4 Ae1F4847680F

Editör: Mustafa Işık