Türkiye'de her yıl yaklaşık 550 bin çift, hayatlarını birleştirerek evlilik yoluna adım atıyor. Söz, nişan ve düğün hazırlıklarıyla birlikte evlenmenin maliyeti ise ortalama 500 bin TL'yi aşıyor. Yapılan araştırmalar, düğün sektörünün Türkiye ekonomisine yılda 6 milyar TL katkı sağladığını ortaya koyuyor.

Ülke genelinde evlenen çiftlerin sayısı her yıl istikrarlı bir şekilde artarken, Tokat gibi şehirlerin düğün ekonomisi dikkat çekici boyutlara ulaşıyor. Tokat'ta bu sezon dünya evine girecek olan çiftlerin bir kısmı yerel esnafı tercih ederken, büyük bir kısmı ise ihtiyaçlarını internet üzerinden karşılıyor. Ancak yeni yuva kurma niyetindeki çiftler, maliyetlerin yüksekliği karşısında şaşkınlık yaşıyor.

Instagram'a yaş kısıtlaması geliyor! Instagram'a yaş kısıtlaması geliyor!

Yüksek Fiyatlı Düğün ve Nişan Malzemeleri

Düğün ve nişan malzemeleri, yüksek fiyatlarıyla dikkat çekiyor. Özellikle aynalı tepsi modelleri 750-1000 TL arasında satışa sunulurken, iki adet yüzük kutusu 200 TL'ye, bir metrelik kurdele ise 100 TL'ye alıcı buluyor. İncili makas veya kurdeleler ise 300-400 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Söz törenleri için misafirlere dağıtılan hediyelikler arasında anahtarlık ve mumluk gibi süs eşyaları 25 TL'den satışa sunuluyor. En uygun düğün malzemesi ise üzerinde "evleniyorum, mutluyum, yılın damadı/gelini, o kahve içilecek" gibi yazılar bulunan kağıt şeritler oluyor.

Son dönemlerde maddi açıdan daha uygun olmaları sebebiyle söz ve nişan törenleri sıklıkla evlerde tercih ediliyor. Organizasyon şirketleri, kişi sayısına ve istenen fonksiyonlara göre ayarlamalar yaparak evleri perde, arka fon süslemeleri, özel sandalyeler ve hediyelikler için kutular gibi detaylarla renklendiriyor.

Düğün Organizasyonları saç baş yolduruyor

Söz ve nişan törenlerinin ardından en büyük maliyet kalemi düğün organizasyonları oluşturuyor. 75-150 bin TL arasında değişen fiyatlarla kiralanan mekanlar, hafta içi ve hafta sonu düğünlerine göre farklılık gösteriyor. Ayrıca düğün salonlarında kamera çekimi için de ayrı ücret talep ediliyor. Bu fiyatlara rağmen Tokat'taki düğün salonları her gün neredeyse full çalışıyor.

Türkiye'de evlilik sektörü, yüksek maliyetleri ve ekonomik katkısıyla dikkat çekiyor. Çiftler, bu süreci en iyi şekilde yönetebilmek için hem yerel esnafı hem de online alışverişi değerlendiriyor. Evlilik hazırlıkları, her geçen yıl daha da çeşitlenerek büyüyen bir sektör haline geliyor.

Muhabir: Nuray Uluözlü