Mimarlar Odası Başkanı Ahmet Can Altunordu: “Tokat’ın dokusunu ince bir çizgi ile belli etmek gerekiyordu. Projelerin kıstaslarını bunlara göre ayarladık.”

Başkan Yavuz: "Türkiye Cumhuriyeti'nin Değiştirilemez İlkelerine Yönelik Saldırılar Milli İradeye Bir Tehdittir" Başkan Yavuz: "Türkiye Cumhuriyeti'nin Değiştirilemez İlkelerine Yönelik Saldırılar Milli İradeye Bir Tehdittir"

Yeşilırmak Aksı için açılan proje yarışmasında birinci olan tasarımın sahibi Ayyüce Şimşek ile Tokat Mimarlar Odası Başkanı Ahmet Can Altunordu, projenin özelliklerine dair bilgiler aktardılar.

            Yarışmada birinci olan ve 100 bin TL’lik ödülü kazanan Ayyüce Şimşek, hazırladığı tasarıma dair şunları söyledi:

            “Aslında bizi ilk başta bizi kısıtlayan bir etken vardı, Tokat’ın tarihi dokusuna uygun olmasıyla ilgili. Bu aslında bizi biraz endişelendirdi, ilk ortaya koyduğum projem bundan çok daha farklıydı ama içime sinmedi. Sonra, ne yapabilirimi düşündüm, eskiyi taklit etmeden, eskiden yapılmış tabii ki onların dokusu, mimari yapıları bizim için çok kıymetli ama alıp oradaki bir şeyi bire bir kopyalamak tasarım değeri olan bir şey olmayacaktı. Ben o yapıların ruhunu aslında günümüz modern mimarisine aktarmak istedim.”

            Tokat Mimarlar Odası Başkanı Ahmet Can Altunordu da birinciliği kazanan tasarım için yaptığı değerlendirmede, basın mensuplarının sorularına yanıt verdi. Tasarımın tercih edilme gerekçesine dair bilgilendirmesinde şunları söyledi:

            “Bizim için öncelikle işleyişin olması gerekiyordu. Oradaki konumlanmada dört cephenin açık olması gerekiyor. Herkese yol tarafından da Turhal tarafından da Niksar tarafından da gelenler, ırmağın iki tarafından gelenler de bundan faydalanması gerekiyordu. Ufak bir kafenin hem tümleşik hem de ayrı aksa çalışması gerekiyordu. Bunu sağlayacak durumlara baktık. Modern olması gerekiyordu çünkü orada Novada AVM var, arka planda olacak, yeşilin korunması gerekiyor, kat yüksekliğinin dikkate alınması gerekiyor. Ve Tokat’ın dokusunu ince bir çizgi ile belli etmek gerekiyordu. Projelerin kıstaslarını bunlara göre ayarladık. Bir iki kıstasımız daha vardı, pencerelerde işlemeler olsun, çalışmalar olsun, hepsini ortak bir çözümde buluşturmak istedik. Çok güzel projeler geldi, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Başta sn. Başkanımızın destekleri ve öncülüğünde biz böyle bir yola girdik. Mutluyuz, huzurluyuz.”

            Açıklamaların ardından Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu bir hususa değinmek istediğini belirterek “bu projeler hayata geçecek, biz takdim ettik, onlar da bize destek olacaklar. Bu proje bittikten sonra biliyorsunuz biz çok şeffaf hareket etmek istiyoruz. Bunu da ortaya koyuyoruz, ihalelerimizi çok şeffaf ve adaletli bir şekilde yapıyoruz. Burası da öyle olacak. Bir ihale sürecimizi yapacağız, bittikten sonra mevcutta orayı işletenler de dahil olmak üzere ihaleye girecekler. Kıymet takdir komisyonumuzun belirlediği fiyatlar ve şartnameler detaylı yazılacak, kime nasip, kısmet olursa, bu ihalenin sonucu kimde sonuçlanırsa bu işletmeyi kullanacak. Ama burada biraz şartnameyi, koşulları çok sıkı tutacağız. Her açıdan sayın Mimarımızın çizdiği projeye çok uygun olması gerekiyor. Bütünlüğe çok dikkat edeceğiz. Farklı hiçbir ürünü orda ortaya koymayacağız. Bütünlüğü bozacak hiçbir şeye izin vermeyeceğiz, alanın büyümesine, genişlemesine izin vermeyeceğiz. Vatandaşlarımızı da mağdur etmeyeceğiz. Amacımız Tokat’taki o tarihi dokuyu, o güzel aksı, mimari alanı, yeşil alanı korumaktır. Tarihi envanteri ile ünlü şehirde yaşıyoruz, amacımız bunu daha iyi noktaya taşımaktı. İnşallah bunu hep birlikte daha da iyi yere taşıyacağız. İlerleyen süreçte Yeşilırmak için tasarrufumuz, projelerimiz olacak ve yine Mimarlar Odamızdan yardımlarını isteyeceğiz, onlar da yardım edeceklerini söylediler. Amacımız o aksı korumak. Biz kararlıyız, bilmenizi istiyorum. Nasıl başladıysa süreç hep öyle devam edecek. Bunu bilin diye ayrıca söyleyeyim.” diye sözlerini bitirdi.

Muhabir: Mustafa Işık