TMMOB Ana Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler, 15 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu düzenlemelerle birlikte, TMMOB Genel Kurul listelerinin duyurulma yöntemi değişti. Artık bu listeler, oda merkezlerinin bulunduğu yerlerdeki gazetelerde değil, birliğin ilan panolarında ve resmi internet sitesinde yayımlanacak.

Bakan Kurum'dan TOKİ müjdesi! Bakan Kurum'dan TOKİ müjdesi!

Eskiden Gazetelerde Yayımlanıyordu

Önceki yönetmelikte, TMMOB Genel Kurulu’nun toplanabilmesi için delege tam sayısının çoğunluğunun sağlanması şartı bulunuyordu. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamadığında, ikinci toplantı için çoğunluk aranmazdı, ancak katılımın belirli bir alt sınırının olması gerekirdi. Yeter sayıya ulaşılamaması durumunda, Genel Kurul en fazla 60 gün içinde ertelenebilirdi. Bu süreçlerde yeni toplantı tarihleri ve yerleri, mahkemenin onayıyla belirlenerek oda merkezlerinin bulunduğu yerlerdeki gazetelerde duyuruluyordu.

Sadece İnternet Üzerinden Duyurulacak

Yeni düzenleme ile yönetmelikteki gazetelerde ilan zorunluluğunu getiren maddeler değiştirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, “oda merkezlerinin bulunduğu yerde bir gazetede” ifadesi, “Birliğin ilan yeri ve kurumsal internet sitesinde” olarak güncellendi. Bu değişiklikle birlikte, TMMOB Genel Kurul listeleri ve toplantı duyuruları yalnızca birliğin belirlediği ilan yerleri ve kurumsal internet sitesinde yayınlanacak.

Özgür Basına Darbe

Her fırsatta basın özgürlüğünü savunan TMMOB’un, tasarruf tedbirleri kapsamında gazetelere ve gazeteciliğe ilk darbeyi vurması, samimiyetlerini sorgulatan bir adım olarak değerlendirildi. Bu karar sonrasında, resmi ilan gelirlerine bağımlı olan gazeteciliğin, daha az gelirle daha özgür olabileceğini sanan muhaliflere karşı tepki büyüyor.
 
  

Editör: Elvan Mert