"Yanıltıldık, Mağdur Edildik"

Basın toplantısında kürsüde konuşan Başkan Canan Küsmez, 1986 yılında yürürlüğe giren 3308 sayılı kanunla çırak, aday çırak ve stajyer olarak çalışmaya başlayan bireylerin büyük bir yanılgı içinde bırakıldığını belirtti. Küsmez, o dönemde stajyer ve çıraklara SSK girişlerinin yapıldığının söylendiğini ve bu sayede erken emeklilik hakkı kazanacaklarına inandırıldıklarını ifade etti. Ancak, yıllar sonra bu girişlerin yalnızca kısa vadeli hastalık ve kaza sigortası primleri olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Küsmez, “Bizlere SGK kartları teslim edilirken hepimize ‘Gençler, hayırlı olsun. SGK girişlerimiz erken yaşta yapıldığı için yaşıtlarınıza göre erken emeklilik hakkı elde edeceksiniz’ denildi. Ancak öğrendik ki bu girişlerin emeklilik hesabında hiçbir anlamı yokmuş” diyerek büyük bir mağduriyetin yaşandığını vurguladı.

"Alın Terimizin Karşılığını İstiyoruz"

Başkan Küsmez, o dönemde sanayi ve atölyelerde çalışan stajyer ve çırakların yaşıtları gibi evde oturmadığını, aksine ağır şartlar altında çalışarak emek verdiklerini söyledi. “Bizler alın teri döktük ve hakkımız olan SGK başlangıçlarımızın tescilini talep ediyoruz” dedi. Ayrıca, bu mağduriyetin sadece emeklilikle sınırlı olmadığını, geçmiş yıllarda verdikleri emeğin ve haklarının tanınmasını istediklerini belirtti.

MESEM Mağduriyetleri

Konuşmasında mesleki eğitim merkezlerinde (MESEM) yaşanan sorunlara da dikkat çeken Küsmez, bu merkezlerde çocukların eğitimden uzaklaştırılarak iş gücü haline getirildiğini iddia etti. Küsmez, yasal olmayan yollarla çocukların okul saati dışında ve hafta sonları ağır işlerde çalıştırıldığını belirtti.

MESEM’lerde çalışan çocukların iş kazaları ve ölümlerle karşı karşıya kaldığını dile getiren Küsmez, “Son bir yılda 336 öğrenci çıraklık yaparken iş kazası geçirdi ve 9 çocuk hayatını kaybetti. Bu çocuklarımızın sigortaları kısa vadeli olduğu için devlet tarafından hakları korunmuyor” dedi.

DGS Tercih İşlemleri Başladı: Son Gün 24 Eylül DGS Tercih İşlemleri Başladı: Son Gün 24 Eylül

"Daha Fazla Mağduriyet Yaşanmadan Önlem Alınmalı"

Küsmez, iş yerlerinin uygulamalı olarak denetlenmesi gerektiğini ve çırak çocukların iş güvenliği açısından korunmasının önemine dikkat çekti. “Daha fazla çocuğumuz yitip gitmeden, MESEM adı altında çalıştırılan çocuklarımızın sigortalarının başlangıç sayılarak haklarının verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Canan Küsmez’in çağrısı, staj ve çıraklık mağdurlarının seslerinin daha geniş kitlelere ulaşmasını ve haklarının tanınmasını amaçlıyor.

Muhabir: Emel Tekbaşoğlu Sürer