Emekli Vergi Dairesi Müdürü Ömer Yılmaz yazdı: “Zorla değil yani ufak elma hatır alma gibi bir şey.”

Bir Ramazan ayını daha geride bıraktık. Bu mübarek ay da diğerleri gibi gelip geçti. Daha dün sahur başlamış gibi. Bu güzel ve istisnai günlerin feyz ve bereketinden yeterince faydalanmak için gayretimiz ne kadar oldu? Bu soru herkesin kendi özeli. Lakin gönül arzu eder ki tüm müslüman toplumlarda bu maksimum seviyede olsun.

Ramazanda yapılan hatim duasının bir kısmı Kadir Gecesinde bir kısmı da son günü yapıldı. Bu yıl Ramazan Ayı otuz çekmediği için her gün bir hatime denk gelmedi. Yapılan hatimlerin sayısını ancak Allah bilir ancak son günü Malatya Çilesiz Aksa Camiinde bulunmam nedeniyle hatim duasına şahit oldum. Cami hocasında tasavvuf ehli olgunluğu ve meslek şevki ve memuriyetten öte bir gayretinin olduğu her halinden belliydi. Zira teravih sonrası çocuklara elleri ile şeker ikram etmesi onların başlarını okşayarak pozitif davranış sergilemesiyle çizgi ötesi olduğu görülüyordu. Ayrıca her hatim için verilen sayıda yüzünde tebessüm memnuniyetinden dolayı eksik olmuyordu.

Cami cemaatinin bildirdiği toplam 188 hatim yapılmış. Şimdi ülkemizde 80 bin cami olduğunu düşünecek olursak, köylerde ve küçük camiler ile düz hesap 188’in yarısını hesaplarsak, 94 x 80.000 = 7.520.000 hatim eder. Bu sadece cami cemaatinin bildirdiği sayı. Ülkemizde en az 18 milyon hanenin ¼’ünde hatim okunsa 4.5 milyon hatim eder. Tüm İslam Alemi için bunun hesabını varın siz yapın dostlar.

Bayram sabahı sabah namazından itibaren aynı cami (Malatya Çilesiz Aksa Cami) dolmaya başladı. Öyle bir doldu ki nerede ise cemaat birbirinin sırtına secde edecek. İmam safları sıkılaştırmak için bayağı çaba sarf etti. Bu denli kalabalık bir cemaatin görüntüsü görülmeye değerdi. Hele de küçük çocukların babalar veya dedeleri ile camiye gelmeleri camide etrafı kolaçan ederek dikkatli bakmaları var ya yüzlerindeki masumiyeti ve saflıklarına hayran olmamak elden değildi.

Vatanımızda çok şükür peygamber aşkı dini İslam'ı sahiplenme duygusu bitmez. Bunu da bitirmeye kimsenin asla gücü yetmez. İşte örnek burada, camiler dolup taştı, herkes kendi çapında bir şeyler yapmaya çalıştı. Ramazanı mümkün olduğunca dolu dolu geçirdi.

Bir de dostlar Çilesiz Aksa caminin giriş kapısının camları dışardan görünsün diye çocukların 23 Nisan'da okul pencerelerini süslediği gibi Hoş Geldin Ramazan yazıları ile donatılmış ve çok da güzel olmuş. Düşünüp yapanlardan da Allah razı olsun. Bu küçük çaplı bir uygulama bile hocamız ve müezzinimizin tasavvufu yansıttığının ifadesidir.  Ayrıca bu yazılar ve süsler camiye farklılık katmış. Basit ama dikkat çektirmeyi başarmış bu görsellik. Geçenlerde bir yazımda Diyanet, Ramazan ayı için ilave uygulamalar yapmalı diye yazmıştım. İşte böyle farkındalığı yakalamasını bilmeli hocalarımız tıpkı bu hocamızın bildiği gibi, zorla değil yani ufak elma hatır alma gibi bir şey.

Güle güle Ramazan derken bu mübarek ayda ulvi görevini yapmanın huzurunu yaşayanları burada bir kez daha kutluyorum.

Kalın sağlıcakla.