Dünyanın dört bir yanındaki sporcular için, memleketlerine Olimpiyat altın madalyasıyla dönmek, en büyük ödüllerden biri. Ancak bu prestijli ödülle ilgili, seyirciler arasında birkaç mantıklı soru dolaşıyor: Altın madalya gerçekten altından mı yapılıyor? Olimpiyat altın madalyasında ne kadar altın var? Altın, gümüş ve bronz madalyaların değeri ne kadar 2024? İşte detaylar...

Olimpiyat altın madalyasında ne kadar altın var?

Olimpiyat madalyalarının tarih boyunca değiştiği göz önüne alındığında, cevap göründüğünden biraz daha ayrıntılıdır. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) kurallarına göre, olimpiyat altın madalyalarının en az yüzde 92,5'inin gümüşten oluşması gerekiyor. Bu madalyalar yaklaşık 523 gram geliyor ve daha sonra 6 gram altınla kaplanıyorlar. Gümüş madalya ise 525 gram saf gümüştür. Bronz madalya ise bakır, kalay ve çinkodan oluşan bir alaşımdır. Oxford Economics'e göre altın madalyanın değeri yaklaşık 1.027 dolar, gümüş madalyanın değeri yaklaşık 535 dolar ve bronz madalyanın değeri ise sadece 4,60 dolar.

İlk Olimpiyat madalyası ne zaman verildi?

Olimpiyat altın madalyalarının kökenleri ise oldukça ilginçtir. Madalya verilmesi nispeten yeni bir gelenek olup, Antik Yunan'da oyun kazananlara geleneksel olarak zeytin dalı çelengi takılırdı. History Extra'ya göre, kazananlara madalya verme geleneği 1896'daki ilk modern Olimpiyat Oyunları'na kadar başlamadı. O zamanlar birincilik madalyaları gümüş madalya olarak verilirken, ikinci olanlar bronz madalya aldı ve üçüncülük yarışmacıları için herhangi bir madalya yoktu. İlk altın madalyalar ise 1904'teki St. Louis Yaz Oyunları'nda verildi.

Bu gıdaları kesinlikle çiğ tüketmeyin! Bu gıdaları kesinlikle çiğ tüketmeyin!

Olimpiyat madalyaları neyden yapılıyor?

Günümüzde de altın madalyalar tamamen altından yapılmamaktadır. IOC, altın ve gümüş madalyaların minimum %92,5 saf gümüşten yapılmasını şart koşar. Paris 2024 Olimpiyatları'nda verilen birincilik madalyaları 6 gram altın kaplama olup toplam 529 gram ağırlığındadır. Gümüş madalyalar ise 525 gram ağırlığındadır. Paris Olimpiyatları madalyalarının her biri, Eyfel Kulesi'nden merkeze yerleştirilmiş gerçek demir parçaları da içeriyor. Paris Oyunları organizasyon komitesinde tasarım başkanı olan Joachim Roncin'e göre, bu parçalar yenileme çalışmaları sırasında Eyfel Kulesi'nden çıkarılan kirişlerden ve diğer parçalardan kesilmiş ve güvenli bir şekilde saklanmıştır.

Paris 2024 Olimpiyat madalyalarını kim tasarladı?

Madalyaları Parisli mücevher evi Chaumet tasarladı. Madalyalardaki demir parçaları tutan altı küçük toka, Eyfel Kulesi'ni birbirine bağlayan 2,5 milyon perçine bir göz kırpmadır. Demir parçaların etrafında altın, gümüş veya bronz diskler vardır. Işığı yansıtacak şekilde kıvrılırlar ve madalyaların parlamasını sağlarlar. Oyun organizatörleri metalin tamamının geri dönüştürüldüğünü, yeni çıkarılmadığını söylüyor.

Altın madalyanın değeri ne kadar?

Her madalyanın değeri, kıymetli madenlerin güncel piyasa fiyatlarına bağlıdır. 2022 Kış Olimpiyatları'nda altın ve gümüşün fiyatı, içeriklerine göre madalyaların yaklaşık 750 dolar değerinde olması anlamına geliyordu. Bu miktar bu yılki olimpiyatlarda arttı. Madalyaların sporcular için duygusal değeri genellikle paha biçilemezdir, ancak nadirliği ve prestiji onları değerli bir koleksiyon parçası haline getirebilir. Bazı madalyalar yıllar sonra on binlerce dolara açık artırmayla satılmıştır.

Muhabir: Emel Tekbaşoğlu Sürer