Haber: Mustafa Işık

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversite Hastanesi Nükleer Tıp Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Özge Ulaş Babacan, 2024 yılı içinde üniversite hastanesine kazandırılan PET-BT cihazı hakkında önemli bilgiler paylaştı. Babacan, cihaz sayesinde kanser hastalarının başka illere gitmek zorunda kalmadan teşhis ve tedavi sürecini Tokat’ta tamamlayabileceklerini belirtti.5C95612D 2627 4B30 8D45 E74A390E7DdcPET-BT Cihazı Nedir ve Nasıl Çalışır?
Dr. Öğr. Üyesi Özge Ulaş Babacan, PET-BT cihazının, Pozitron Emisyon Tomografisi (PET) ve Bilgisayarlı Tomografi (BT) cihazlarının birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir hibrit görüntüleme sistemi olduğunu ifade etti. Babacan, cihazın özellikle kanser hastalarının teşhisinde, kemoterapi ve radyoterapi sonrası tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde kullanıldığını vurguladı. Çekim sırasında hastalara radyoaktif madde uygulandığını belirten Babacan, bu maddenin düşük dozda olduğu ve vücuttan hızla atıldığını söyledi.288Ca72F D72A 4Bbe 8716 3Bfbf97A41B0Tedavi Sürecinde Önemli Bilgilendirme
Radyoaktif madde uygulamasının ardından, hastaların çekim sonrasında bir gün boyunca hamile ve çocuklardan uzak durmaları gerektiği konusunda uyarıldığını belirten Babacan, hastaların bol su tüketerek radyasyonun vücuttan daha hızlı atılmasını sağlayabileceğini dile getirdi.

Türkiye’deki Az Sayıdaki Hastaneden Biri
Cihazın Türkiye’de sadece birkaç hastanede bulunduğunu belirten Dr. Özge Ulaş Babacan, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi’nin de bu ileri teknolojiye sahip olan nadir sağlık kurumlarından biri olduğunu vurguladı. E498C2F7 C10A 4096 8426 Bedd4E65318A

Yeni Hizmetler Yolda
Kanser tedavisinde PET-BT cihazının %90-95 oranında tüm kanser türlerinde kullanılabildiğini ifade eden Babacan, prostat kanseri ve nöroendokrin tümörleri gibi bazı kanser türlerinde kullanılan özel radyoaktif maddelerin henüz mevcut olmadığını, bu nedenle hastaların şehir dışına gitmek zorunda kaldıklarını söyledi. Ancak bu kanser türlerinin de yakın zamanda Tokat’ta tedavi edilebileceğini müjdeleyen Babacan, tiroid kanserlerinde kullanılan ve halk arasında atom tedavisi olarak bilinen radyoaktif iyot tedavisinin birimlerinde verilmeye başlanacağını duyurdu. Ayrıca prostat kanseri ve nöroendokrin tümörlerde kullanılan lutesyum tedavisinin de yakında hastalara sunulacağını belirtti.

Instagram'a yaş kısıtlaması geliyor! Instagram'a yaş kısıtlaması geliyor!

Dr. Özge Ulaş Babacan, bu gelişmelerin Tokat ve çevresindeki kanser hastaları için büyük bir avantaj sağlayacağını ve hastaların daha hızlı ve konforlu bir tedavi süreci geçirmelerini hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Editör: Mustafa Işık