Bir neslin sevgilisiydi! Alain Delon hayatını kaybetti! Bir neslin sevgilisiydi! Alain Delon hayatını kaybetti!

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış, Van'da gözaltına alındı. Akış, hangi suçlamalar nedeniyle gözaltına alındı? Akış'ın yerine kim atandı? Peki Akış, hangi suçlardan yargılanmaktadır? İşte detaylar... 

Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen Mehmet Sıddık  Akış, Van Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı ve işlemler için Hakkari'ye götürülecek.

Hakkari Emniyet Müdürlüğü ekipleri, belediye binası çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Belediye binasının önüne gelen ve içeri girmek isteyen DEM Partililere polis izin vermedi.

 Akış neden görevden uzaklaştırıldı? 

İçişleri Bakanlığı, Mehmet Sıddık Akış'ın görevden alındığını duyurdu ve yerine Hakkari Valisi Ali Çelik'in Belediye Başkan Vekili olarak atandığını bildirdi. Bakanlık, Akış'ın PKK/KCK yapılanmasında üst düzey görev aldığı, örgüt adına sorgulamalar yapıp vergi topladığı, yasa dışı yürüyüş ve terörist cenazesi gibi eylemleri organize ettiği ve halka baskı uyguladığı gerekçeleriyle görevden uzaklaştırıldığını belirtti.

Terör Suçlamaları! 

Bakanlık açıklamasında, Akış'ın küçük yaştaki çocukları örgüte katılmaya teşvik ettiği, terör örgütünün kırsal alanından merkeze gelen teröristleri evinde barındırdığı ve örgütten talimat alarak vatandaşları tehdit ettiği ifade edildi.

Akış hakkında "silahlı terör örgütünü yönetmek", "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlarından Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesinde dava dosyası bulunduğu ve yargılamanın devam ettiği kaydedildi.

Hakkari'de 10 Günlük Yasak

Hakkari Valiliği, kentte 3 Haziran 2024 saat 08:00'den itibaren 12 Haziran 2024 saat 23:59'a kadar sürecek bir yasak kararı aldı. Bu süre zarfında gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları, basın açıklamaları ve diğer protesto eylemleri yasaklandı. Yasaklama kararı, vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak, terör örgütlerinin planlarını bertaraf etmek ve genel asayişi temin etmek amacıyla alındı. Hakkari Valiliği tarafından yapılan açıklamada,  “Anayasamızda ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylemler ile saldırı olaylarının önüne geçmek, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerini sağlamak, terör örgütlerinin planlarını bertaraf etmek ve bu bağlamda, milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve genel sağlığın korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin devamının temini ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi amacıyla; Hakkari ili coğrafi sınırları içerisinde 03.06.2024 saat 08:00’den itibaren geçerli 12.06.2024 tarihi de dahil saat 23:59’a kadar 10 (on) gün süre ile 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantıları, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetler 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun ilgili maddeleri doğrultusunda yasaklanmıştır.” İfadelerine yer verildi.  

Mehmet Sıddık Akış kimdir? Hangi suçlardan yargılanmaktadır?

Mehmet Sıddık Akış, 1970 yılında Hakkari'nin Çukurca ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Hakkari kent merkezinde tamamladı.

1992 yılından bu yana partisinin çeşitli kademelerinde görev yapan Akış, 1999'da İl Genel Meclis Üyesi olarak seçilmişdi. 2008-2012 yılları arasında il başkanlığı görevini yürüttü. Akış, evli ve dört çocuk babasıdır.
 


 

Editör: Elvan Mert